Voortaan rode vlaggen in plaats van dubbel geel in kwalificatie

Voortaan zal er niet meer met dubbel geel worden gezwaaid tijdens de Formule 1 kwalificaties, maar zal er direct met een rode vlag gezwaaid worden. Deze beslissing komt na een controversiële kwalificatie voor de GP van Hongarije, waar Nico Rosberg pole position pakte in een ronde waarin er met dubbel gele vlaggen gezwaaid werd. De stewards lieten de Duitser zijn pole behouden, maar meerdere coureurs hadden hun twijfels bij deze beslissing.

Nu er met een rode vlag wordt gezwaaid, moeten alle coureurs direct hun snelle ronde afbreken en worden discussies over hoe veel er precies afgeremd moet worden voorkomen. Ook de veiligheid van de stewards wordt zo vergroot. Met deze regeling zou de Q3 in Hongarije per direct afgelopen zijn en zou niet Rosberg, maar teamgenoot Lewis Hamilton pole hebben gepakt.

"De nieuwe procedure houdt in dat er simpelweg dat er met een rode vlag wordt gezwaaid voor situaties die dubbel geel vereisen," zei Charlie Whiting over de nieuwe regeling. "Het voorkomt discussie over hoe veel er precies moet worden afgeremd. In Hongarije accepteerden de stewards de uitleg van Nico en werd ingezien dat hij daadwerkelijk vertraagde, maar hoe veel is precies genoeg?"