Politie Keulen op scherp voor Erdogan-demo

De Duitse politie staat zondag op scherp omdat in Keulen een grote demonstratie is van aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Tegelijkertijd zijn er zeker twee tegendemonstraties.

Naar verwachting komen 15.000 tot 30.000 aanhangers van het Turkse staatshoofd naar de bijeenkomst op de Deutzer Werft, op de rechteroever van de Rijn nabij het centrum van de stad. De politie zet ongeveer tweeduizend mensen in. Die komen van korpsen uit de hele deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (NRW). De politie zet zoveel mogelijk collega's met een Turkse achtergrond in om de communicatie te bevorderen.

Behalve de Erdogan-aanhangers, gaan ook aanhangers van de rechts-populistische partij Pro NRW de straat op. Verder hebben jonge politici van diverse partijen in Keulen opgeroepen tot een tegendemonstratie.

Verbod
De politie houdt rekening met gemoederen die hoog op kunnen lopen. Het hoofd van de Keulse politie Jürgen Mathies liet vrijdag weten dat hij een verbod niet uitsluit als de situatie te gespannen wordt, wanneer bijvoorbeeld leden van de Turkse regering naar Keulen zeggen te komen.

"We weten en verwachten dat extreem verschillende politieke opvattingen bij elkaar komen en dat de deelnemers aan de bijeenkomsten voor een deel sterk geëmotioneerd kunnen zijn", zei Mathies in lokale media. Hij kondigde aan dat de politie korte metten zal maken met "elke vorm van geweld".

Niet in goede aarde
Bij de Duitse politiek valt de pro-Erdogan bijeenkomst niet overal in goede aarde. "De Turkse binnenlandse politiek heeft op Duitse bodem niets te zoeken", zegt bijvoorbeeld de algemeen secretaris van de Beierse partij CSU Andreas Scheuer. "Wie betrokken wil zijn bij de Turkse binnenlandse politiek, kan beter ons land verlaten en teruggaan naar Turkije."

Eerder deze week riep premier Hannelore Kraft van de deelstaat de Turkse gemeenschap al op het Turkse conflict "niet naar het gekozen vaderland in Noord-Rijnland-Westfalen te halen".

Politie Keulen op scherp voor Erdogan-demo
Politie Keulen op scherp voor Erdogan-demo (Foto: ANP)