Politie voorkomt 'Project X'-barbecue

De politie in het Zeeuwse Oud-Vossemeer heeft woensdagavond voorkomen dat een barbecuefeestje van een zestienjarige jongen uit de hand is gelopen.

De jongen plaatste een openbare uitnodiging op Facebook voor een barbecue. Hij merkte dat de uitnodiging al snel grootschalig werd gedeeld en geliket. Zo zag hij zijn uitnodiging ook terug op Instagram met 3500 likes en 524 reacties. Daarop schakelde hij de politie in. De jongen annuleerde de barbecue en liet dat op social media weten.

De politie hield 's avonds de toegangswegen van Oud-Vossemeer goed in de gaten en heeft ongeveer honderd jongeren tegengehouden die op weg waren naar de barbecue. "Gelukkig heeft de jongen ons snel ingeschakeld en is het niet uit de hand gelopen", zegt de politie. "Op dit moment is het nog onduidelijk of we de kosten gaan verhalen, maar we willen iedereen waarschuwen voor de financiële gevolgen van ondoordacht handelen op social media."

In 2012 zorgde een openbare uitnodiging voor de verjaardag van een zestienjarig meisje in Haren op social media voor een toeloop van duizenden jongeren in haar woonplaats. Grote rellen en vernielingen in de plaats waren het gevolg. Het geëscaleerde feest staat beter bekend als Project X Haren, vernoemd naar de film over een feest van drie jongeren in de VS dat volledig uit de hand loopt.