'Prijzen pretparken rijzen de pan uit'

De toegangsprijzen van pretparken zijn dit jaar weer gestegen. De prijs van een regulier entreekaartje voor een van de zeven grootste Nederlandse pretparken steeg gemiddeld 2,7 procent, tot ruim 32 euro. Dat concludeert het Economisch Bureau van de ING woensdag.

Volgens een woordvoerder stijgen de prijzen al jaren, schijnbaar zonder dat de bezoekersaantallen eronder lijden. De stijging is bovendien hoger dan de inflatie en zorgt er dus voor dat de pretparken meer geld in het laatje krijgen.

De prijsstijgingen worden verklaard door de hoge investeringskosten van pretparken. Zo verhoogde Walibi Holland de reguliere entreeprijs van 32,50 naar 35,50 euro, maar kregen bezoekers dit jaar wel toegang tot een nieuwe achtbaan. Het duurste pretpark is de Efteling. Een kaartje voor bezoekers vanaf 4 jaar kost 38,50 euro.

Kortingsacties
Bezoekers kunnen overigens flink wat besparen door online kaarten te kopen of gebruik te maken van een van de vele kortingsacties. Online bestellen bij de Efteling scheelt 10 procent en het online voordeel loopt bij Slagharen op tot 30 procent, mits een week van tevoren wordt geboekt.

Twee op de drie pretparkgangers maken meestal, of altijd, gebruik van korting en betalen nooit het volle pond, blijkt volgens ING uit een online peiling onder 57.000 Nederlanders. Een kwart heeft nog nooit korting gekregen.

De totale kosten van een pretparkbezoek liggen overigens nog veel hoger dan die voor het toegangskaartje. Eten en drinken, souvenirs, vervoerskosten en parkeergeld tikken ook aan, zo stelde het Nibud eerder vast. Een gezin met een of meer kinderen zou er gemiddeld per bezoek ruim 100 euro aan kwijt zijn.

'Prijzen pretparken rijzen de pan uit'
'Prijzen pretparken rijzen de pan uit' (Foto: ANP)