25 bruinvissen geteld in Oosterschelde

Vijfentwintig bruinvissen, waaronder twee kalfjes, zijn er geteld in de Oosterschelde. Dat zijn er iets minder dan de voorgaande jaren, toen werden jaarlijks zo'n dertig dieren geteld. Hoewel het lagere aantal niet zorgwekkend is, had een woordvoerder van de Stichting Rugvin op meer gehoopt.

De stichting organiseerde de jaarlijkse telling samen met het Wereld Natuur Fonds Nederland, ditmaal voor de achtste keer. "Het weer was niet ideaal de afgelopen tijd. Er is weinig vis in de Oosterschelde, dus de dieren hebben niet veel eten en dat heeft ook effect op de voortplanting", aldus de woordvoerder. Het afgelopen jaar was er echter niet veel sterfte en er waren weinig strandingen van de dieren. Daarom had de woordvoerder op een hoger aantal bruinvissen gehoopt.

Het gaat vooralsnog om een ruwe schatting. Zo'n 25 vrijwilligers zijn zondag met acht boten de Oosterschelde opgegaan om te tellen. De komende tijd worden alle gegevens gecontroleerd of er geen dubbele tellingen tussen zitten.

Oosterscheldekering
De Oosterschelde is een zeearm in Zeeland, deze kan met de Oosterscheldekering van zee worden afgesloten. "De bruinvissen zitten zo goed als opgesloten in de Oosterschelde omdat ze niet door de kering durven te zwemmen."

In 2011 werd een record aantal bruinvisssen geteld, namelijk 61. Bruinvissen zijn de kleinste soort walvisachtigen. Volwassen dieren zijn ongeveer 1.60 tot 1.90 meter groot.

25 bruinvissen geteld in Oosterschelde
25 bruinvissen geteld in Oosterschelde (Foto: ANP)