Trump belooft veiligheid in acceptatiespeech

Met beloften over veiligheid en zekerheid heeft Donald Trump de Republikeinse kandidatuur voor het presidentschap donderdag aanvaard. Op de conventie van de partij in Cleveland kondigde hij aan dat "de criminaliteit en het geweld die onze natie teisteren snel ten einde zullen komen". "Vanaf januari 2017 zal de veiligheid worden hersteld", zei Trump.

De Republikeinse kandidaat zei dat het gedaan is met de politieke correctheid en beloofde de waarheid te zullen spreken. "USA, USA", scandeerde het publiek, waarna Trump fel van leer trok tegen het beleid van huidig president Barack Obama en zijn Democratische rivaal Hillary Clinton.

Hij schetste een zwart beeld van een land dat gebukt gaat onder criminaliteit en armoede. "President Obama heeft onze nationale schuld verdubbeld tot meer dan 19 biljoen dollar. Maar wat is het resultaat? Onze wegen en bruggen vallen uit elkaar, onze luchthavens verkeren in Derde Wereld-toestand en 43 miljoen Amerikanen gebruiken voedselbonnen."

Trump sprak harde woorden over Clinton, die hij verantwoordelijk stelde voor "vreselijke misdaden", waarmee hij doelde op het opslaan van vertrouwelijke e-mails op haar privéserver ten tijde van haar ministerschap. Haar bewind op Buitenlandse Zaken heeft volgens de Republikeinse kandidaat slechts geleid tot "dood, vernietiging en zwakte". Trump suggereerde dat Clinton schuld heeft aan de opkomst van IS, de chaos in Irak en Libië, de Syrische burgeroorlog, de onrust in Egypte van de laatste jaren en het feit dat Iran volgens hem nog steeds op weg is naar een kernwapen.

Trump presenteerde een meer isolationistische koers als alternatief: "Amerikanisme, niet globalisme, zal ons credo zijn." In regimeveranderingen ziet hij niets, maar het gevecht tegen IS gaat door. "We gaan de barbaren van ISIS verslaan", zei Trump, die zichzelf ook in binnenlands opzicht opwierp als beschermer van het volk tegen "de machtigen". "Niemand kent het systeem beter dan ik", zei Trump. "Daarom kan alleen ik het repareren."

Trump belooft veiligheid in acceptatiespeech
Trump belooft veiligheid in acceptatiespeech (Foto: ANP)