Fatwa op Pokémon Go

Waar eerder al wat aanhangers van de gespijkerde god aangaven moeite te hebben met Pokémon Go, konden de volgers van een vroegmiddeleeuwse krijgsheer natuurlijk niet achterblijven. De crème de la crème van de Saoedische relikneuterige hotemetoten konden concurrentie van andere fantasiefiguurtjes niet uitstaan en hebben daarom maar een fatwa over het mateloos populaire spel uitgesproken.

Een reden was snel gevonden: het zoeken naar Pikachu en zijn vriendjes wordt als 'shirk' beschouwd. Oftewel: een spelletje spelen op je mobieltje is afgoderij en leidt af van de reden dat je geboren bent: 5x per dag een onzeker en labiel figuur vertellen dat hij de helemaal de ware is.

Dit stikjaloerse gedrag mondde in 2001 al uit in een verbod. Dit was het geval toen er een kaartspel met dezelfde figuurtjes op de markt kwam. Het zou ingaan tegen het islamitische verbod op gokken. Bovendien lijken de tekeningetjes veel op symbolen van de vrijmetselarij en zou het 'verboden afbeeldingen' promoten. Meer dan genoeg reden om dit duivelse spel uit de handel te nemen dus.

Na het uitkomen van de app werd de fatwa opnieuw bekrachtigd. En.. zoals altijd wanneer islammers een zondebok nodig hebben, hebben de joden het weer helemaal gedaan. Het woordje 'zionisme' moest en zou erbij gesleept worden door de islamgeleerden. Er komt (onder andere) een vijfpuntige ster in het spel voor, dus de link met de staat Israël was snel gelegd. Ook kruizen en andere polytheïstische symboliek is helemaal uit de boze, in het verder supergezellige Saoedi-Arabië.

Voordeel is wel dat er minder verkeershinder is door Pokémongolen in het land.