Nintendo-aandeel overgewaardeerd door Pokemon Go

De beurswaarde van Nintendo is in minder dan twee weken tijd ruim verdubbeld. Het aandeel Nintendo noteerde dinsdag opnieuw een stijging van maar liefst 14 procent op de beurs in Tokio. Daarmee kwam de prijs van één aandeel Nintendo op bijna 32.000 yen (€273). Op 6 juli, kort voor de verschijning van Pokémon Go in Australië, Nieuw-Zeeland en de VS, sloot het aandeel nog op 14.380 yen (€122). Daarmee beleefde het aandeel zijn hoogste stand sinds 2010. Intussen heeft er echter een correctie plaatsgevonden welke de stand ruim 10% lager op exact 28.000 yen (€239) zet.

Pokémon Go is in het thuisland van Nintendo, Japan, nog niet beschikbaar. Deze lancering is uitgesteld uit angst voor nieuwe overbelasting van de servers zoals bij de lancering in Europa. De Japanse regering waarschuwt intussen al wel voor de veiligheid van de spelers, er zijn veel verschillende verhalen over spelers die domme dingen doen omdat ze niet opletten.

Aandelenkoers Nintendo 21-7-2016
Aandelenkoers Nintendo

Voor beleggers is het blijkbaar ook opletten geblazen om geen domme dingen te doen. Nintendo is niet de maker van Pokémon Go en profiteert maar beperkt van het succes door haar aandeel in ontwikkelaar Niantic en in The Pokémon Company, volgens een analyse van MarketWatch. De omzet van Nintendo zou met de huidige verwachtingen van Pokemon Go slechts 13% hoger worden. Dit is veel lager dan de 100% stijging van de aandelenkoers, wat aangeeft dat er momenteel een veel te hoge prijs betaald wordt voor het aandeel Nintendo. De meeste analisten geven dan ook een verkoop-signaal af.