[4daagse] Loeiende koeien op de dag van Elst

Goedemorgen! Vanmorgen om 04.00u is in Nijmegen de eerste dag van de Vierdaagse van start gegaan.

De eerste wandelaars van de honderste Nijmeegse Vierdaagse zijn dinsdagochtend vroeg vertrokken. Het startschot voor de lopers die vijfenvijftig en vijftig kilometer afleggen werd om 04.00 uur gegeven. In totaal hopen 47.166 lopers vrijdag op de Via Gladiola in Nijmegen aan te komen en hun Vierdaagsekruisje in ontvangst te kunnen nemen.

Omdat het de honderdste editie van de wandeltocht is waren er dit jaar 50.000 plaatsen, wat er 6.000 meer zijn dan vorig jaar. Van de 54.325 aanmeldingen werden er 4.325 uitgeloot. Nog een kleine tweeduizend lopers haalden hun startbewijs niet af.

De Route

Kaart

Na de iconische tocht over de waalbrug lopen de lopers richting Lent, vanwaar de 30km-lopers meteen al linksafslaan richting Elst, maar de andere wandelaars eerst nog Bemmel aandoen. Even daarvoorbij slaan ook de militaire 40km-lopers linksaf richting Elst, waar de normale 40 en 50km-lopers doorgaan richting Huissen.

Vlak voor de stadsgrenzen van Arnhem slaan de 40 kilometers af richting de Rijkerswoerdse plassen. De 50km-lopers maken nog een mooie extra tour langs Huissen ("Nee, Huusen!!!" zal het plaatselijke klootjesvolk je verbeteren, dus pas op je uitspraak!), Elden en de wijk De Laar in Arnhem. Daarna sluiten ze weer aan bij de 40km-lopers en gaan ze over de rijksweg door naar Elst. Daar sluiten ze bij de rest van de lopers aan en kan het grote feest beginnen. 

De festivalesque tocht door het dorpje Elst (wereldwijd bekend van de fabriek van Heinz!!!!11einz) leidt de wandelaars richting valburg, waar de 55km-lopers een extra rondje door de weilanden mogen lopen om oog- in oog met de plaatselijke koeien te staan. Voorbij Valburg liggen de Slijk-Ewijkse plassen (vroeger stond daar een bazenfort van hout op het strand) richting het gelijknamige dorp te gaan. Vervolgens lopen de wandelaars langs Oosterhout. Omdat Brabant wel erg ver bleek hebben ze bij Nijmegen ook een dorpje met die naam neergelegd. Scheelt toch een kilometer of 200 omlopen. Vervolgens nog even Lent aandoen, waar ze tegenwoordig een enorm nieuw eiland hebben. Zouden ze dat islent noemen? Tot slot nog even de waalbrug over en dan sta je al praktisch bij de finish.

Deze olijke dame heeft er zin in. "Heel veel zelfs." Het is de vijfde keer dat ze de Vierdaagse meeloopt. "Elke keer 40", zegt ze met haar mooie glimlach, "En wel gaaf dat ik er nu bij mag zijn de 100e keer".
Deze olijke dame heeft er zin in. "Heel veel zelfs." Het is de vijfde keer dat ze de Vierdaagse meeloopt. "Elke keer 40", zegt ze met haar mooie glimlach, "En wel gaaf dat ik er nu bij mag zijn de 100e keer".

Zoals niet geheel ongebruikelijk maar wel behoorlijk onvoorspelbaar wordt het goed warm de komende dagen, met een piek van 34 graden op woensdag. De start wordt vooralsnog niet vervroegd en de route wordt niet ingekort, maar er worden wel extra waterposten ingericht en ook op de wedren zijn extra waterpunten.