Republikeinen hijsen Trump op het schild

De Amerikaanse Republikeinse Partij begint maandagavond in Cleveland aan een vierdaagse conventie om Donald Trump en zijn running mate Mike Pence op het schild te hijsen voor de presidentsverkiezingen in november. Aan de conventie zelf nemen 2472 afgevaardigden deel, maar er worden rond 50.000 bezoekers verwacht.

Nooit eerder kozen Republikeinse kiezers in de voorverkiezingen een zo controversiële kandidaat als de 70-jarige miljardair Donald Trump. Zelfs binnen de partij bestaat grote weerzin tegen de man. Om de eenheid te herstellen koos Trump de christelijk-conservatieve Pence als kandidaat voor het vicepresidentschap.

Geweld tussen de politie en de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten heeft tot grote spanningen geleid, die mogelijk ook in Cleveland aan de oppervlakte komen. De gemeente wilde betogers op 5 kilometer afstand van het vergadercentrum houden, maar een ongewone coalitie van Trump-aanhangers, tegenstanders en daklozen wist dit via de rechter te verhinderen. Demonstraties moeten binnen zichtafstand kunnen plaatsvinden, ofwel 350 meter volgens CNN. 5000 agenten en 2500 meter stalen hekwerk moeten conventiegangers veilig van en naar het congrescentrum loodsen en betogers uit elkaar houden.

Republikeinen hijsen Trump op het schild
Republikeinen hijsen Trump op het schild (Foto: ANP)