'VS: volledige olympische uitsluiting Rusland'

De Amerikaanse antidopingautoriteit USADA zou aansturen op een volledige uitsluiting van Rusland van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het Russische Sport-Express zegt een brief in handen te hebben van Travis Tygart, de grote baas van USADA, gericht aan IOC-president Thomas Bach.

In de brief spreekt Tygart over het aanstaande rapport van Richard McLaren, die namens wereldantidopingautoriteit WADA onderzoek heeft gedaan naar staatsdoping in Rusland. Het rapport van zijn commissie wordt komende maandag gepubliceerd en zou wel eens aan kunnen tonen dat de staatsdoping in Rusland nog uitgebreider was dan aanvankelijk werd gedacht. 

Volgens de brief bevestigt het onderzoek van McLaren dat het complete Russische sportwezen tot op het bot verrot is. Tot in de hoogste regionen van de Russische politiek zou men erbij betrokken zijn, met sportminister Vitaly Mutko als een van de grote spillen in de zaak. Tygart schrijft dat Rusland zo bewust alle olympische waarden en principes bewust overhoop heeft gegooid, net als de antidopingcode van WADA.

"In overeenkomst met de olympische waarden, het olympisch handvest en de WADA-code vragen wij het uitvoerend comité van het IOC om de nationale olympische en paralympische comité's van Rusland te schorsen", schrijft Tygart. "Naar aanleiding van de bevindingen in het rapport van McLaren vinden wij dat een volledige schorsing de enige juiste oplossing is." Een schorsing zou uiteraard betekenen dat Rusland volledig wordt uitgesloten van deelname aan de Olympische en Paralympische Spelen in Rio.

De brief zou komende dinsdag gepubliceerd moeten worden, een dag na de publicatie van het McLaren-rapport. Het zal dus nog enkele dagen afwachten zijn tot duidelijk is of de brief daadwerkelijk door USADA-baas Tygart geschreven is.