Vierde ritzege Cavendish in Tour

De veertiende etappe in de Tour de France, over 208.5 kilometer van Montélimar naar Villars-les-Dombes, is gewonnen door Mark Cavendish. De Brit, die zijn vierde ritzege deze Tour pakte, was de snelste in de massasprint. Christopher Froome behield het geel.

De etappe, die een kwartier eerder begon vanwege de harde wind, ging relatief rustig van start en er waren lang geen ontsnappingspogingen. Na een uur koersen waren het Jérémy Roy (FDJ), Alex Howes (Cannondale), Martin Elmiger (IAM) en Cesare Benedetti (Bora) die op avontuur gingen. Zij kregen de zegen van het peloton, ook omdat ze geen gevaar vormden voor het algemeen klassement. Hun maximale voorsprong was zo'n 4,5 minuut.

De etappe kabbelde vervolgens voort. Het peloton had nog geen zin om de koplopers bij te halen die op 75 kilometer voor de meet nog drie minuten voorsprong hadden. Daarna werd het langzaam minder. Dertig kilometer voor de meet was het verschil nog 45 tellen. Howes was de eerste van de kopgroep die werd teruggepakt door het peloton, de andere drie wisten langer vol te houden. Negen kilometer voor de finish was het Elmiger die versnelde en Benedetti die niet kon volgen. Het peloton volgde op een halve minuut.

Vijf kilometer voor de meet begon het peloton echt te rijden en met nog drie kilometer te gaan was de vlucht van Roy en Elmiger voorbij. De sprinterstreinen werden vervolgens in stelling gebracht. In de eindsprint was het Cavendish die goed timede en zijn dertigste etappezege in de Tour de France pakte.

Cavendish slaat voor de vierde keer deze Tour toe. (PRO ShOTS/George Deswijzen)
Cavendish slaat voor de vierde keer deze Tour toe. (PRO ShOTS/George Deswijzen)