Staatsgreep in Turkije mislukt

Gisteravond heeft een deel van de Turkse strijdkrachten getracht het regime van de Turkse president Erodgan en zijn AK-partij omver te werpen. Erdogan is inmiddels terug in Turkije en heeft gesteld volledig in controle te zijn, maar de exacte situatie is nog steeds niet volledig duidelijk.

In Turkije is een staatsgreep gaande. Rond 21.00 vanavond kwamen de eerste berichten binnen waarbij gemeld wordt dat het Turkse leger de bruggen over de Bosporus in Istanbul zou hebben gebarricadeerd. 

Het Turkse leger heeft een statement naar buiten gebracht waarin ze claimen dat ze de volledige macht te hebben over het land. Op deze manier willen ze onder meer de democratie in het land terugbrengen. Het leger heeft onder meer de toegang tot het Ataturk vliegveld in Istanbul geblokkeerd met tanks. In Ankara melden ooggetuigen dat er geschoten wordt. Ook vliegen er straaljagers laag over de Turkse hoofdstad.

Update 06.35 uur
Recente berichten lieten onder andere zien hoe vermeende coupplegers werden gearresteerd op de Istanbulse bruggen en in mediacentra. De Turkse president Erdogan is geland op de luchthaven Ataürk in Istanbul, die inmiddels weer operationeel zou zijn. De coupplegers zouden evenwel nog wel doorvechten, en het is onduidelijk wie precies waar in controle is. Wel kunnen we melden dat het ergste voorbij is en de coup mislukt lijkt. Berichten reppen van zeker 60 doden, en 336 mensen zouden zijn gearresteerd.


Update 03.05 uur
Op de CNN-Türk live stream was een verlaten studio te zien en waren er scanderende groepen te horen. Nu is de zender weer gewoon actief.


Update 02.48 uur
Op CNN uit men bezorgd te zijn over de Amerikaanse troepen die gelegerd zijn op de VS-basisen in Turkije. Er is onder anderen bezorgdheid over de reactie van de bevolking tegen Amerikaanse militairen. Maar er is ook onzekerheid over of het Turkse leger zich zal bemoeien met de Amerikanen. Er is nog geen betrouwbaar contact met de Turkse overheid. Er is ondertussen wel een CNN-station overgenomen door de Turkse militairen.


Update 02.25 uur
Bram Vermeulen laat via Twitter weten dat het nog niet geheel is afgelopen. Er worden nog steeds schoten gehoord en er vliegen nog F16's over.


Update 02.17 uur
Uit beelden op Flightradar24 is te zien dat het vliegtuig met Erdogan aan boord inmiddels dalende is richting Turkije. het lijkt richting Istanboel te koersen hoewel er soms een rare hik in de koers zit.

Update 02.10 uur
De staatstelevisie, TRT1, is inmiddels terug veroverd door burgers. De presentatrice verteld dat ze een statement van het leger moest voorlezen en enige angstige uren heeft doorgemaakt. Nu is het volk weer bijeen. De hele studio staat vol met burgers/Erdogan aanhangers, sommige met wapens.

Update 02.00 uur
De NOS weet inmiddels te melden dat de coup is afgeslagen. Er waren steeds meer militairen die zich terugtrokken. Tot nu toe heeft deze staatsgreep aan 17 mensen het leven gekost.

Update 01.55 uur
De bom in Ankara was waarschijnlijk een raket afgevuurd door een helicopter.


Update 01.45 uur

De Turken in Nederland hebben een duidelijke niet mis te verstane boodschap voor Mark Rutte:

Ook in Ankara werd er een niet mis te verstane boodschap bezorgd die insloeg als een bom.

Update 01.30 uur
In Rotterdam is bij het Turkse consulaat een cameraploeg van NOS belaagd door demonstranten die NOS en overige westerse media beschuldigen van het wekken van een gekleurd beeld over Turkije en Erdogan. Er zijn her en der klappen gevallen en de sattelietwagen heeft schade opgelopen. De cameraploeg heeft zich halsoverkop uit de voeten gemaakt en het plein inmiddels verlaten.

Update 01.12 uur
In Ankara heeft een helicopter op doelen en of mensen op op de grond geschoten.

Update 01.09 uur
De sfeer in Istanboel wordt grimmiger. Het Turkse leger zou 17 politieagenten hebben gedood, en er zijn minimaal 3 maar waarschijnlijk veel meer gewonden gevallen na beschietingen op de Bosporus. Deze zouden ook zijn beschoten vanuit een helikopter die boven de stad hangt. Verder zou een F16-gevechtsvliegtuig een helikopter van de coupplegers uit de lucht gehaald hebben.

Update 0.057 uur
Meer en meer bronnen spreken van mensen die worden neergeschoten op onder andere de Bosporusbrug. Dit kan er op wijzen dat dit grootschalig gebeurt. Hierover is veel onduidelijkheid. Er is momenteel ook onduidelijkheid over de sitatie op Ataturk Airport in Istanboel. Militairen hebben het vliegveld overgenomen, maar er zijn ook veel demonstranten aanwezig, en het leger zou zich al dan niet deels aan het terugtrekken zijn.

Update 00.50 uur
Van horen en zeggen hebben we vernomen dat Erdogan onderweg is naar Rome, alwaar zijn zoon ook al zou zijn. Tevens vernamen wij van onbevestigde bronnen dat er in Turkije wordt opgeroepen tot gebed. Normaal gebeurt dit alleen tussen zonsopgang en zonsondergang. Verder staan op veel plaatsen mensen buiten hun huizen of op balkons met potten en pannen te slaan om hun onvrede te laten horen.

Update 00.40 uur
We hebben inmiddels wat bewegend beeld op Facebook van de onrustige Turken. In Istanboel heeft het leger ondertussen met tanks burgervoertuigen geplet.


Update 00.32 uur
Inmiddels worden Turkse Nederlanders ook onrustig bij de ambassade in Rotterdam. En in de straten van uw trouwe verslaggever.


Update 00.27 uur
Als je behoefte hebt om een door het leger neergeschoten Turk te zien, die beelden zitten achter deze link.

Update 00.24 uur
Het Taksimplein in Istanbul stroomt inmiddels vol met mensen die hun Turkse vlag meegenomen hebben om mee te wapperen. In Nederland hebben ook wat Nederturken voor de NOS-camera's gereageerd dat 'de media er een spektakel van maakt' en dat hun 'hart ligt bij Turkije' 

Update 00.18 uur
Inmiddels hebben Turken massaal gehoor gegeven aan de oproep van hun president en schijnt er een mensenmassa op de been te zijn bij het bezette vliegveld. Op twitter komen geheel en al onbevestigde berichten binnen dat een tank het vuur geopend heeft op burgers. We hebben geen idee wat hiervan waar is. 

Update 00.15 uur
Dankzij FOK!-er Triggershot weten we dat Erdogan inmiddels live via facetime op CNN Turk heeft gereageerd op de staatsgreep. Het komt erop neer dat omdat hij de opperbevelhebber is en van niets weet, deze acties illegaal zijn en zware gevolgen zullen hebben voor de betrokkenen. Ook roept hij iedereen in Istanbul op naar buiten te gaan en zich te verzetten tegen het optreden van het leger.


Update 23.50 uur
Volgens een tweet van Thomas Erdbrink heeft Iran de grenzen met Turkije gesloten en troepen gestationeerd die in hoogste staat van paraatheid zijn.

Een andere twitteraar, Boston Bobblehead, laat een video zien van het leger dat in de straten aan het schieten is.

RT.com laat weten dat de militairen de staatsmedia overnemen en op Periscope was zonet Erdogan te zien.

Een nog onbevestigde bron meldt dat Edogan geen toestemming kreeg om te landen op Istanbul en nu asiel zoekt in Duitsland.

Update 23:20 uur:
Inmiddels is bekend geworden dat alle militarie verloven zijn ingetrokken. Het vliegveld wordt onder controle gehouden door het leger, hierbij zijn vier militaire tanks betrokken. Op dit moment is de verwachting dat Erdogan elk moment een toespraak kan gaan houden. Er zijn heftige spanningen tussen militairen en politie die de premier in bescherming nemen, de politie zou zwaar gewapend zijn met kogelvrije vesten. 

 

Update 22.57 uur
Langzaam druppelen er meer details binnen over de coup in Turkije. Het Ataturk Airport waar enkele weken geleden nog een bomaanslag was is gesloten, de vluchten zijn geannuleerd en en zijn tanks aanwezig. In Ankara vliegen er F16 straaljagers laag over en er zou geschoten worden vanuit helikopters. Tevens zou de hoogste legerofficier van Turkije gegijzeld zijn op een militaire basis.


Update 22.33 uur
Het is inmiddels wel zeker dat er een staatsgreep gaande is in Turkije. Precieze details blijven onbekend. De premier zegt dat de staatsgreep inmiddels bezworen is en de Turkse regering de macht weer stevig in handen heeft. De legertop echter zegt dat zij nu de macht in handen hebben. De exacte stand van zaken blijft dus raadselachtig.  

Update 22.15 uur
De Turkse premier heeft gezegd dat er een militaire staatsgreep aan de gang is. Veiligheidstroepen zijn bezig de staatsgreep te verijdelen. Twee bruggen zouden over de Bosporus met vrachtwagens zijn geblokkeerd. Ook zijn er meldingen van tanks op straat en straaljagers in de lucht.

Weer anderen melden schoten en politie die aangepakt wordt door militairen. Het is nog niet duidelijk wat er precies aan de hand is. Wij van FOK! kunnen ons er natuurlijk nieeeeeets bij voorstellen dat men van Erdogan af wil...