Tweede ritzege Dumoulin, Mollema tweede in klassement

Tom Dumoulin heeft zijn tweede ritzege geboekt tijdens de Tour de France. In de dertiende etappe, een tijdrit over een kleine veertig kilometer over licht geaccidenteerd terrein, was hij veel beter dan alle anderen. In het klassement sloeg Chris Froome een mooie slag. Hij reed de competitie volledig weg en verstevigde zijn leiding in het klassement, waar Bauke Mollema nu de eerste achtervolger is.

Dumoulin moest, net als andere goede tijdrijders, al vroeg van start. De renner van Giant-Alpecin reed continue sneller dan andere tijdritkleppers als Fabian Cancellara, Tony Martin, Rohan Dennis en Jerome Coppel. Aan de finish was hij anderhalve minuut sneller dan de leider van dat moment; Nelson Oliviera, die verrassend de andere toppers de baas was geweest. Voor Dumoulin begon toen het lange wachten, maar hij zag dat van alle toppers enkel Chris Froome nog enigszins in de buurt van zijn tijd komen.

Bij die favorieten waren er diverse verschuivingen in het klassement. Froome was verreweg het snelste van de klassementsrenners en eindigde op een tweede plek in de tijdrit op een ruime minuut van Dumoulin. Hij bereidde zijn voorsprong in het klassement uit naar 1.47 minuut voor de nieuwe nummer twee Mollema, die 53 seconden op Froome verloor. Adam Yates zakte naar de derde plek en staat 2.45 minuut

Nairo Quintana kan een Tourzege al wel uit zijn hoofd zetten. De Colombiaan leek gisteren op de Mont Ventoux al niet helemaal in orde en verloor vandaag ruim twee minuten op Froome. In het klassement staat hij nu vierde op drie minuten van Froome. Hij blijft zijn teamgenoot Alejandro Valverde nog wel net voor.

Dumoulin snelt naar zijn tweede ritzege.
Dumoulin snelt naar zijn tweede ritzege.