Uit trein gegooide worstelaar betrapt op doping

De Australische worstelaar Vinod Kumar is betrapt op het gebruik van verboden middelen. De geboren Indiër testte tijdens het Afrikaans/Oceanisch olympisch kwalificatietoernooi positief op twee middelen, waaronder de steroïde ostarine. 

De 30-jarige worstelaar leek op weg naar een prachtig jongensboekverhaal. Als kind werd hij in India ooit uit een rijdende trein gegooid door de vader van een rivaal, waarna hij de volgende ochtend door spoorwerkers meer dood dan levend werd gevonden. "Ik koester geen wrok, want uiteindelijk ga ik naar de Spelen en de zoon van die man die me duwde niet", liet hij dit jaar nog weten. Op het OKT pakte hij zilver, goed voor één van de twee beschikbare startplekken voor de Olympische Spelen in augustus.

Die startplek gaat nu naar de Nieuw-Zeelander Craig Miller en dat is op z'n minst opvallend te noemen. Het OKT kende zes deelnemers, waardoor Miller en Kumar gelijk in de halve finale stonden. Miller verloor en hoefde in de strijd om het brons vervolgens niet aan te treden: er was geen tegenstander.

De Namibiër Lukas Thomas lijkt zo echter flink genaaid te worden. Hij zat in de andere helft van het schema en moest eerst een kwartfinale worstelen, waarin hij verloor. In zijn strijd om de tweede bronzen medaille maakte hij gehakt van de verliezend halvefinalist uit Tunesië en dus zou je - aangezien hij wél een keer won - verwachten dat Thomas naar Rio mag. 

De regels schrijven echter voor dat een zilveren medaille bij diskwalificatie overgaat naar de winnaar van het brons uit de helft van het schema waar de winnaar van zilver - Kumar, in dit geval - in zat. Miller dus, terwijl hij slechts één keer in actie kwam en daarin nog eens verloor ook. Daar komt nog bij dat Nieuw-Zeeland zulke startplekken doorgaans niet accepteert, vergelijkbaar met de extra scherpe kwalificatie-eisen voor Nederlandse sporters. Dit keer accepteerden de Kiwi's het echter wél, waardoor de Namibiër Thomas zich ongetwijfeld lichtelijk genaaid zal voelen.