Aanslag Nice: 84 doden, 18 gewonden kritiek

Afgelopen donderdagavond is een vrachtwagen ingereden op een mensenmenigte in Nice, tijdens de viering van 14 juli, de Franse nationale feestdag. De Franse autoriteiten reppen over een aanslag.

Donderdagavond rond 22.30 uur is een vrachtwagen ingereden op een grote mensenmassa op de Promenade des Anglais, dé boulevard van Nice. Mensen waren daar bijeen om de nationale feestdag te vieren. De bestuurder van de vrachtwagen zou eerst op willekeurige mensen geschoten hebben en daarna op de massa in zijn gereden. Het dodental staat inmiddels op 84. Uiteraard kan ook op het FOK!forum meegepraat worden over de aanslag in Nice.

Update: 8:30 uur
In de cabine van de vrachtwagen die donderdagavond inreed op een mensenmenigte in Nice is een identiteitsbewijs gevonden op naam van een 31-jarige man die de Franse en Tunesische nationaliteit heeft. Of het ook van de dader was, wordt nagetrokken, melden Franse media.

Volgens BFMTV was de vrachtwagen waarmee de aanslag werd gepleegd enkele dagen geleden verhuurd aan degene op wiens naam het identiteitsbewijs stond. De man was hij bij de politie bekend voor geweldsmisdrijven en vuurwapengebruik, maar stond niet te boek als geradicaliseerd. Bij de inlichtingendiensten was hij niet bekend.

Franse media meldden op basis van bronnen bij de politie dat in de vrachtwagen ook een pistool, een niet-werkende granaat en nepvuurwapens zijn aangetroffen.

Het aantal doden als gevolg van de aanslag is opgelopen tot 84. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve vrijdag meegedeeld. Van achttien gewonden is de toestand kritiek.

Geen Nederlandse slachtoffers
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de hele nacht contact gehad met de autoriteiten in Nice, maar heeft geen meldingen ontvangen over Nederlandse slachtoffers. Ook heeft niemand zich gemeld die daar nog iemand mist, zegt een woordvoerster.

Via de site van het Rode Kruis ikbenveilig.nl hebben zestig mensen zich gemeld om het thuisfront te laten weten dat ze in orde zijn. Een woordvoerster kon niet zeggen of dit allemaal Nederlanders betreft.

Koning Willem-Alexander heeft inmiddels gereageerd op de aanslag in Nice. “Ons hart gaat uit naar de slachtoffers van de aanslag in Nice. Frankrijk werd op de dag van zijn nationale feestdag zwaar getroffen. Wij leven intens mee met allen die nu rouwen om hun dierbaren of in tergende onzekerheid verkeren”, staat in een verklaring.

Update 07.12 uur

Het dodental is opgelopen tot 80, zo meldt Le Monde. Ook verkeren twintig zwaargewonden in een kritieke toestand. De Franse president François Hollande heeft vannacht de noodtoestand, die al gold vanaf de aanslagen in Parijs op 13 november, met drie maanden verlengd. Ook zullen militairen in het straatbeeld blijven om kwetsbare openbare plekken te beschermen.

Hollande wijst met de beschuldigende vinger naar IS, en heeft al aangekondigd dat de acties van de Franse strijdkrachten in Irak en Syrië uitgebreid zullen worden. "Frankrijk is getroffen op haar nationale feestdag, 14 juli, het symbool van vrijheid, omdat de fanatici niets ophebben met fundamentele mensenrechten" , aldus Hollande. 

Update 02.10 uur

Het dodental is inmiddels opgelopen tot 75 of 76, aldus Erik Ciotti van de lokale autoriteiten tegenover Le Dauphiné. Ook zou sprake zijn van nog zo'n 15 mensen die in kritieke toestand verkeren, een aantal wat een kwartiertje eerder nog op bijna 50 mensen gemeld werd. Op Twitter is ondertussen de volgende trieste foto gepost:

Zoals viel te verwachten zijn inmiddels ook onofficiële en slecht gephotoshopte posters van IS opgedoken, waarin de aanslag gevierd wordt en een soort brandend Parijs afgebeeld wordt.

Update 01.30 uur

Franse autoriteiten melden dat de vrachtwagen inderdaad gevuld was met onder meer wapens, maar ook explosieven. Om hoeveel explosieven het gaat is niet duidelijk, maar het lijkt erop dat het de bedoeling was om naast het inrijden en schieten op de menigte ook nog een grote explosie te veroorzaken. 

Ooggetuigen zeggen dat de dader eerst geschoten heeft, waarna hij in de vrachtwagen gestapt is en op de menigte in is gereden. Of de dader de vrachtwagen daar zelf al eerder heeft neergezet is niet duidelijk. 

Update 01.05 uur

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft laten weten dat de bestuurder van de vrachtwagen inderdaad door de politie is doodgeschoten. Er zijn inmiddels beelden opgedoken waarop de vrachtwagen al rijdend te zien is. Agenten lijken op de cabine te schieten - of in elk geval hun wapens daarop te richten - waarna de wagen flink optrekt en nog een heel stuk verder rijdt.

Het doorgaans betrouwbare Le Figaro meldt dat er al 73 doden gevallen zijn. Deze informatie is afkomstig van een bron binnen de politie, maar is nog niet bevestigd door de autoriteiten. 

Facebook heeft inmiddels de 'Safety Check' aangezet: mensen die in het gebied zijn kunnen zich 'inchecken' om zo aan het thuisfront te laten weten dat ze in orde zijn. De Safety Check is hier te vinden.

Update 00.53 uur

Volgens het Franse BMF TV hebben de autoriteiten bevestigd dat zeker 60 mensen zijn overleden na de aanslag in Nice. Premier François Hollande is op weg terug naar Parijs voor crisisberaad.

Mensen die bij de aanval aanwezig waren spreken over 'een apocalyptische situatie', met name vlak na de aanval. 

Ondertussen heeft Le Figaro het erover dat achterin de vrachtwagen flink wat materiaal is gevonden waarmee de situatie zo mogelijk verergerd had kunnen worden: wapens en granaten, volgens een lokale bron die door de krant is gecontacteerd. 

Update 00.40 uur

Alsmaar meer beelden duiken op uit Nice, zoals deze foto waarop diverse, door blauwe doeken bedekte lichamen te zien zijn. Het lijkt erop dat de vrachtwagen een flink stuk door heeft gereden, zo'n 100-150 meter nadat de eerste mensen werden geraakt, zo zegt men.

De aanval zou plaats hebben gevonden ter hoogte van het Negresco Hotel op de Promenade des Anglais. Volgens ooggetuigen is de vrachtwagen 'meerdere malen' op de menigte ingereden. "Het had wat weg van een dronken bestuurder, zoals hij dwars door de mensenmassa heen reed", aldus een ooggetuige.

Diverse media, waaronder de NOS spreken inmiddels over 60 doden, maar ook dit is nog niet bevestigd door de Franse autoriteiten. 

Update 00.25 uur

"Ik zag zo veel dode mensen...ik zag de ingewanden van mensen op straat liggen, iemand met een rolstoel, met een fiets, in hardloopkleren...", aldus een duidelijk in shock verkerende ooggetuige tegenover CNN. Een andere getuige meldt dat de schutter gericht op de mensen in de menigte op de Promenade des Anglais in Nice schoot.

Le Dauphiné meldt inmiddels dat van gijzelingssituaties geen sprake zou zijn. 

Update 00.08 uur

Volgens CNN melden de lokale autoriteiten dat er zeker dertig doden gevallen zijn. Minstens honderd mensen zouden gewond zijn geraakt. 

Update 00.05 uur

Volgens diverse media is de vrachtwagen op het publiek ingereden, waarna agenten op de wagen schoten. Ook zou de bestuurder vervolgens een wapen getrokken hebben en zijn gaan schieten. Bij de schietpartij zou de bestuurder zelf zijn overleden, melden media op basis van politiebronnen.

Op internet circuleren inmiddels filmpjes waarop vele, vermoedelijk levenloze, lichamen te zien zijn. Zo dook dit filmpje op, waarvoor we waarschuwen dat het bijzonder onprettig is om te zien. 

Al enige tijd gaan geruchten over mogelijke gijzelingssituaties in een Buffalo Grill en een Meridien Hotel in Nice, maar daar zijn nog geen bevestigde berichten over verschenen. 

De burgemeester van Nice, Christian Estrosi, spreekt inmiddels over "tientallen doden". De aanslag zou hebben plaatsgevonden op de Promenade des Anglais, bekend van de wielerkoers Parijs-Nice. Aldaar zou een vrachtwagen zijn ingereden op de menigte. Volgens een journalist van Le Figaro is er grootschalige paniek ter plaatse, en is er inmiddels een veiligheidsperimeter gelegd. Meer informatie volgt nog.