Froome blijft in geel ondanks bizarre val, Mollema vierde

Thomas de Gendt heeft de etappe naar de Mont Ventoux weten te winnen. Hij wist zo ook de bergtrui binnen te halen. Daarachter gebeurde in volle finale van alles en nog wat, waardoor Adam Yates plots in het geel staat en Bauke Mollema op de tweede plaats in het algemeen klassement. Mollema was erg sterk in de etappe en kwam in een groep met Ritchie Porte en Chris Froome, waarna een bizarre valpartij de twee Engelstaligen uitschakelde en op vele seconden liet eindigen. Nairo Quintana was op dat moment al op lichte achterstand gereden, maar staat door de bizarre ontwikkelingen nu op de derde plaats in het klassement.

Al vroeg in de rit ontsnapte er een grote kopgroep met daarin twee Nederlanders: Bert-Jan Lindeman van Lotto-Jumbo en Stef Clement van IAM. Verder waren ook Daniel Navarro en Thomas de Gendt, die al de hele tour aanvallen, erbij. Ze kregen op een gegeven moment zo'n 18 minuten. Toch gebeurde er voorafgaand aan de klim naar de Ventoux genoeg. Er was nog een ander groepje dat probeerde aan te vallen, met onder andere Tom-Jelte Slagter en Diego Rosa, maar zij wisten het uitnedelijk niet te redden. Opnieuw waren er waaiers, met als belangrijke slachtoffers Wilco Kelderman, Louis Meintjes en Warren Barguil. De groep met klassementsrenners nam afstand van ze en liep en passant in op de koplopers.

Toch zorgde een val in het peloton van Simon Gerrans voor nog wat opschudding. Hij nam de halve Sky-ploeg mee, waardoor de tot 7.30 teruggebrachte voorsprong weer naar de 10 minuten ging omdat het pelotonnetje stopte met rijden. Hierdoor konden de geloste klassementsmannen weer terugkomen en gingen we en groupe naar boven op de Ventoux.

In de kopgroep moest Clement vrijwel meteen lossen op de Ventoux, maar Lindeman kon nog mee met de besten. Het duurde slechts een kilometer totdat Navarro, De Gendt en ook Serge Pauwels hem losten. In het peloton was het nog wachten op actie, maar op ongeveer 7 kilometer opende Alejandro Valverde het bal. Hij deed niets speciaals en werd ingelopen, maar even later wist Quintana ook een ontsnappinkje te tonen die Daniel Martin overboord liet gaan, net als Warren Barguil.

In de kopgroep moest Navarro ook overboord en dus was het een strijd tussen de Belgen, terwijl in het peloton nog altijd 2 mannen van de Sky-armada voorin bleven rijden. Toch bleek het terecht, want Froome wist met een aanval op het bekende koffiemolenverzetje Quintana er af te rijden. Alleen Porte en Mollema konden mee. Daarachter moest Alejandro Valverde zelfs op kop voor Quintana en was de organisatie zoek. Yates probeerde weg te rijden.

Intussen won De Gendt de etappe door in de laatste meters bij Pauwels weg te rijden. De Belg ging tevens naar de bolletjestrui. Er gebeurde daarachter echter iets veel vreemders. Porte en Froome kwamen ten val door een toeschouwer of door een fout van Porte die op de motor klapte en zodoende verloor vooral de geletruidrager meer dan een minuut op Mollema. Het is ook niet duidelijk hoe de tijdsverschillen exact berekend gaan worden. Yates kwam uiteindelijk op 20 seconden van Mollema over de streep. Mollema zal zelfs bij een eventueel gelijktrekken van tijden van Froome en Porte nog altijd derde staan in het klassement, een knappe prestatie.

De vreemde val van de groep Porte, Froome en Mollema:

De rennende Froome:

Update 19.12 uur

Chris Froome behoudt toch de gele trui in de Tour de France. De jury heeft besloten om de tijdsverschillen aan te houden die op het moment van de val stonden. Hierdoor blijft de Brit eerste in het klassement en loopt hij zelfs uit op nummer twee Adam Yates. Nairo Quintana, die bij het achtervolgende groepje moest lossen na de val, kreeg dezelfde tijd als die groep en staat daarom nu vlak voor Bauke Mollema op de derde plaats in het klassement.