FOK!ker Oversight voor de rechter

De 45-jarige Rob C, die beter bekend staat als De Joker (en op FOK! ook bekend is als Oversight) moest zich gisteren verantwoorden voor de rechter voor het hacken van de website van de gemeente Hellevoetsluis. In 2013 heeft hij de website meerdere malen platgelegd, en ook schotelde hij de bezoekers porno voor.

De Joker, die lijdt aan het  syndroom van Asperger, bekende te hebben gehandeld uit frustratie en onmacht. Hij was net zijn baan en huis kwijt, zat zonder geld en probeerde al twee weken om een uitkering aan te vragen.

Wraak
Volgens de ambtenaar mocht De Joker echter alleen bellen voor een afspraak, hoewel hij geen beltegoed had. Sommige ambtenaren zouden hem vierkant uitgelachen hebben. Hans van Riet, Rob’s advocaat, geeft aan dat de gemeente op deze manier wraak wilde nemen voor het feit dat De Joker in 2007 de gemeente voor schut gezet heeft door het voor elkaar te krijgen dat zijn pasfoto, waarop hij geschminkt als De Joker, op zijn ID-kaart werd toegestaan.

Behalve de gemeente Hellevoetsluis werd ook een bedrijf in elektronische informatie slachtoffer van de hack-praktijken van De Joker. Dit zou hij gedaan om aan te tonen dat er gaten in het systeem zaten, Rob: "Hopelijk zouden ze me dan een baan aanbieden, omdat ik ze kon helpen de beveiliging te verbeteren." Maar in plaats van hem een baan aan te bieden, werd er aangifte tegen hem gedaan.

Werkstraf
Er is een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, met een proeftijd van twee jaar, geëist tegen Rob. De financiële claim van de gemeente, ruim 22.000 euro, om het computernetwerk beter te beveiligen, werd afgewezen.

De Joker gaf aan dat hij zijn leven gebeterd heeft en dat hij niet opnieuw de fout in zou gaan. De reclassering heeft hier ook vertrouwen in. De uitspraak volgt over twee weken.

Update 14:30 uur
Om jullie nog even te laten genieten van de soap destijds rondom de reis van Oversight naar Londen hebben we even wat berichten omhoog gehaald. Hier vind je het nieuwsbericht waarin uitgebreid beschreven staat hoe Oversight zijn reis naar Heathrow maakte en hoe bij terugkomst zijn ID werd ingenomen.

Hier vind je meer over hoe Oversight de overheid heeft gehackt in 2007. Nieuwsgierig geworden naar Oversight? Hier kun je nog veel meer topics over hem en zijn streken vinden!


Foto: Peter Breuls