Tijdswinst Froome, winst Sagan na mooie slotfase

Peter Sagan heeft de elfde etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. De Slowaak was in de sprint van een klein elitegroepje de beste. In dat groepje, dat maar vier man telde, zat ook leider Chris Froome, die weer onverwacht tijdswinst wist te boeken op zijn concurrenten. 

De hele dag stond vandaag in teken van de wind. Vooraf werd al veelvuldig gesproken over de waaiers en ook was de situatie op de Mont Ventoux al gesprek van de dag. De finish van morgen is bovenop de mythische berg, maar is door de voorspelde wind in gevaar. Morgenochtend wordt daarover een beslissing genomen.

In de etappe van vandaag naar Montpellier werd er continue geanticipeerd op de wind. Bij de diverse speldenprikjes, meestal uitgevoerd door de ploegen van BMC en Tinkoff, werden diverse groepjes met renners gelost. Een groot deel van de gelosten wist zich wel weer bij de groep te voegen, waardoor er bij het begin van de vlakke finale nog een groot peloton bijeen was.

Op een kleine vijftien kilometer van de meet deed Tinkoff nog een laatste poging om een waaier te trekken. Er ontstond een klein elite groepje van vier met twee man van Tinkoff; Peter Sagan en Makej Bodnar en twee man van Sky; geletruidrager Chris Froome en Geraint Thomas. In het peloton was de organisatie zoek en het viertal vooraan wist langzaam maar zeker hun voorsprong uit te breiden.  

In de laatste vijf kilometer kwam de organisatie in het eerste peloton op gang, maar had het alle moeite om het gat dicht te rijden. Dit lukte niet, waarna Sagan uiteindelijk eenvoudig wist te winnen in de sprint van Froome, die buiten de enkele seconden voorsprong op het peloton ook nog zes bonificatieseconden pakte.

Bij de grootste verliezers van de dagen hoorden onder meer Pierre Rolland en Joaquim Rodriguez, die zich niet in het eerste peloton konden handhaven. Hierdoor steeg Bauke Mollema een plekje naar plaats 5.

Sagan pakt zijn tweede etappezege. (PROSHOTS/George Deswijzen)
Sagan pakt zijn tweede etappezege. (PROSHOTS/George Deswijzen)