Oranje Onder19 start EK met knappe zege op Kroatië

Nederland Onder19 is het EK in Duitsland goed gestart. Kroatiё werd met 3-1 verslagen. De ploeg van Aron Winter speelde bijna een hele helft met een man minder.

De ploeg van Aron Winter ging uitstekend van start in het Duitse Ulm. Kroatiё werd overrompeld in de eerste helft en had amper iets in te brengen. Het initiatief lag volledig bij Nederland, dat na een kwartier verdiend op voorsprong kwam. PSV-spits Sam Lammers legde de bal op het hoofd van Steven Bergwijn, die de bal tegendraads tegen de touwen kopte. Dat zag ook Carlo Ancelotti. De trainer van Bayern Munchen was naar Ulm afgereisd, dat zo’n uur van München vandaan ligt. Vanaf de tribune zag hij in de eerste helft een sterk Nederland, met Abdelhak Nouri als absolute uitblinker.

Nederland had voor de 1-0 van Lammers al met een grotere marge voor kunnen staan. Vlak na de aftrap wist Lammers een prachtige aanval niet tot doelpunt te promoveren. Jari Schuurman stuurde Nouri de zestien in, die perfect voor gaf op Lammers. Laatstgenoemde stuitte met een hakbal achter standbeen op de Kroatische keeper. Niet lang daarna kreeg Lammers zijn hoofd niet goed tegen een afgemeten voorzet van Calvin Verdonck.

Het was wachten op de 2-0. Deze viel in de 33ste minuut, nadat Schuurman en Bergwijn al grote kansen hadden gemist. Verdonk gooide de bal vanaf links in de zestien en vond Nouri. De Ajax-middenvelder speelde de bal op Berkampiaanse wijze door op Lammers, die er 2-0 van maakte. De assist van Nouri was het hoogtepunt van de wedstrijd.

Hoewel Oranje heer en meester was, wist het zichzelf toch nog moeilijk te maken. De tweede keer dat de Kroaten zich voor het doel van PSV-keeper Yanick van Osch meldde, was het raak. Een afstandschot van Wolfsburg-aanvaller Josip Brekalo leek houdbaar, maar verdween toch achter Van Osch. Vlak voor rust deelde Kroatiё zodoende toch nog een tikje uit aan Nederland.

Vlak na rust kregen de mannen van Winter een nog veel hardere tik te verwerken, door eigen toedoen. Deyovaisio Zeefuik, rechtsback van Ajax, had al geel op zak en ontsnapte nog voor rust aan zijn tweede. Winter besloot hem toch te laten staan en dat zou Oranje duur komen te staan. Tien minuten na rust kreeg Zeefuik alsnog zijn tweede gele kaart.

Met een man minder werd het 35 minuten lang tegenhouden. Kroatiё kreeg kansen op de gelijkmaker, maar kwam niet voorbij Van Osch. Oranje zakte ver terug en probeerde stand te houden. Dat lukte. Sterker nog, vijf minuten voor tijd counterde Bergwijn naar de 3-1. Het PSV-talent onderschepte de bal op eigen helft en snelde naar het Kroatische doel. Doelman Karlo Letica bracht in eerste instantie nog redding, maar in de rebound schoot Bergwijn vanuit de draai raak en stelde hijd e drie punten veilig.

Over drie dagen speelt Oranje tegen Engeland. Weer drie dagen later is Frankrijk de laatste tegenstander in de groepsfase. De beste vijf landen van dit EK plaatsen zich voor het wereldkampioenschap onder 20 jaar volgend jaar in Zuid-Korea.

De doelpunten uit Nederland - Kroatië en ook de mooie hakbal van Nouri. (Bron: Facebook/Eurosport)