Matthews verrast Sagan in Tour

De tiende etappe in de Tour de France, van Escaldes naar Engordany - Revel, is gewonnen door Michael Matthews. Matthews was de snelste van een kopgroep. Peter Sagan nam de groene trui over van Mark Cavendish. Christopher Froome behield het geel.

Gelijk vanuit de start begon men met de beklimming van de Envalira en moesten renners lossen uit het peloton. Voorin waren er meerdere mislukte vluchtpogingen. Rui Costa wist wel een gat te slaan en was als eerste boven. Daarachter een groep met onder meer Tom Dumoulin die als tweede over de top kwam. In de afdaling ontstond er een kopgroep van negen man: Sagan, Matthews, Nibali, Rui Costa, Cummings, Landa, G. Izagirre, Sam Dumoulin en Caruso. Vier man wisten zich bij de koplopers aan te sluiten.

In het peloton was de rust inmiddels teruggekeerd en de kopgroep kreeg de ruimte. Hun maximale voorsprong was zeven minuten. De etappe kabbelde zo voort totdat zo'n zestig kilometer voor de meet een paar ploegen in het peloton, die geen renner in de kopgroep hadden, begonnen te rijden. Door een tempoversnelling in de kopgroep viel die uiteen. De nieuwe kopgroep bestond uit Sagan, Van Avermaet, S. Dumoulin, Boasson Hagen, Durbridge, Impey en Matthews.

Het peloton gooide de handdoek in de ring waardoor de voorsprong weer verder opliep. Het tempo in de kopgroep werd gemaakt door Sagan en de anderen konden niets anders doen dan volgen. Boasson Hagen en Impey zelfs tweemaal probeerden beiden weg te komen, maar Sagan wist ze allebei bij te halen. Het draaide uit op een eindsprint en daar was het niet Sagan maar Michael Matthews die als eerste over de meet kwam.

Matthews verrast Sagan in Tour (Pro Shots / Action Images)
Matthews verrast Sagan in Tour (Pro Shots / Action Images)