'Er gaan zo doden vallen door Pokémon Go'

Als mensen blind op hun telefoonscherm kijken om Pokémon Go te spelen, zonder om zich heen te kijken, "kan het niet anders dan dat het aantal verkeersdoden zal toenemen". Daarvoor waarschuwt Veilig Verkeer Nederland dinsdag. Elk jaar komen naar schatting tien tot honderd mensen om het leven in het verkeer doordat zij of anderen met hun mobiele telefoon bezig zijn.

De organisatie roept mensen op om verantwoordelijk te zijn. "Mensen gaan zo op in het spel dat ze hun omgeving niet waarnemen. Daar zit onveiligheid in, voor jezelf en voor medeweggebruikers", zegt een woordvoerder. "Als je Pokémon Go speelt in een weiland, op een groot plein of in een park valt het reuze mee. Maar als er straks locaties bijkomen op rotondes, kruispunten, dat soort plekken?"

Een wijkagent in Nunspeet meldde dinsdag dat een automobilist naar de kant werd gedirigeerd vanwege vreemd rijgedrag. Hij bleek achter het stuur bezig om Pokémon-wezentjes te vangen. "Het zal toch gebeuren dat je door het vangen van een Pokémon aan je einde komt. Dat is wel bizar", aldus Veilig Verkeer Nederland.

'Er gaan zo doden vallen door Pokémon Go'
'Er gaan zo doden vallen door Pokémon Go' (Foto: BuzzT)

Update 12.08 uur:
Op het terras van café Morshuis in Albergen is het inmiddels verboden om Pokémons te vangen. Klanten waren namelijk zoveel met hun smartphone bezig dat meer meerdere keren bier is gevallen. Een onhoudbare situatie dus en daarom meteen een verbod.

Pokemon Go - cafe

De HEMA moedigt trainers juist aan om Pokémons te vangen voor hun deur. De eerste vijf screenshots krijgen een powerbank cadeau.

Pokemon Go - HEMA