Orang-oetan ernstig bedreigd

De Borneose orang-oetan was jarenlang ernstig bedreigd, maar is nu een flinke stap dichter bij uitsterven gekomen. Op de beruchte Rode Lijst van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) staat nu achter de naam van de mensaap 'ernstig bedreigd', de hoogste risicocategorie.

De aap komt behalve op Borneo alleen nog op Sumatra voor. Op Borneo neemt zijn leefgebied voortdurend in omvang af. Grote delen van het oerwoud worden omgezet in plantages voor palmolie en rubber en daarbij verdwijnt er hout naar de papierindustrie. Bovendien wordt er op de apen gejaagd.

De IUCN slaat tevens alarm over de walvishaai, de grootste kraakbeenvis die in alle wereldzeeën voorkomt. Hun aantal is in 75 jaar gehalveerd. Schroeven van schepen en vissers vormen hun grootste vijanden. Ze sterven tevens dikwijls als bijvangst in de netten van tonijnvissers. Het Wereldnatuurfonds pleit voor strengere regels voor de handel in de vis. Vooral Chinese vissers doen aan overbevissing, waardoor de walvishaai een bedreigde diersoort op de Rode Lijst is.

Orang-oetan ernstig bedreigd
Orang-oetan ernstig bedreigd (Foto: ANP)