Volleybalsters verslaan eindelijk Rusland en pakken brons

De Nederlandse volleybalvrouwen zijn erin geslaagd de bronzen medaille te behalen bij de World Grand Prix in het Thaise Bangkok. Nederland overleefde op wonderlijke wijze vier matchpoints en versloeg Rusland met 3-2. 

Nederland verloor de laatste jaren vaak op jammerlijke wijze tegen Rusland: De Russische vrouwen droogden Nederland af tijdens de EK finale in eigen land in 2015 en ook verloren de Nederlandse vrouwen de strijd om een rechtstreeks ticket naar Rio op het OKT tegen de Russinnen. Niks wees er in de eerste twee sets op dat er deze wedstrijd iets anders zou gebeuren. De vrouwen van bondscoach Giovanni Guidetti verloren de eerste twee sets namelijk met 18-25 en 23-25.

De derde set was echter het kantelpunt van de wedstrijd. Nederland kon tot het einde toe meekomen met het aanvallende Russische spel, nadat Judith Pietersen op de plek kwam van Celeste Plak. Nederland wist vier matchpoints weg te werken en veroverde de derde set met 30-28. Het verzet van de Russinnen was na de derde set gebroken. Nederland liet in de laatste twee sets een ware galavoorstelling zien door Rusland met 25-21 en 15-9 naar huis te sturen.

Lonneke Sloetjes was de beste aanvalster aan Nederlandse kant met vierentwintig punten. Ook Anne Buijs en Judith Pietersen, die maar een halve wedstrijd speelde, waren met respectievelijk negentien en vijftien punten productief aan Nederlandse kant.