Deschamps: EK-finale in eigen land is buitengewoon

Gastland Frankrijk trapt vanavond om 21:00 uur af in het Stade de France voor de finale tegen Portugal. Mochten de Fransen zegevieren op Portugal, dan zou dit de derde EK-winst worden voor Frankrijk.

De laatste keer dat het gastland een EK in het eigen land wist te winnen, was in 1984 toen Frankrijk met 2-0 won van Spanje. Het is de Fransen niet vreemd om op eigen bodem een titel te pakken. Zo wisten ze ook in 1998, ten kosten van Brazilië, de wereldtitel te pakken in het eigen Stade de France.

Bondscoach Deschamps spreekt van een buitengewoon moment om in de finale te staan. ''Ik herinner me de vooravond van het openingsduel nog en nu spelen we een maand later in de belangrijkste wedstrijd van het EK.'', aldus Deschamps. 

Na de zege op titelfavoriet Duitsland van drie dagen terug, heeft Frankrijk zich meteen gefocust op de finale. Deschamps vertelt dat hij liever een dag extra heeft gehad zodat de spelers zich optimaal zouden kunnen herstellen. Desondanks is de keuzeheer van Frankrijk overtuigd dat zijn spelers er klaar voor zullen zijn. 

De man in vorm bij Frankrijk is Antoine Griezmann. Hoewel hij een moeizame start aan het toernooi kende, staat de Atletico-spits op zes treffers. ''Ik heb hem moeten helpen na een zwaar seizoen en een verloren Champions League-finale. Nu is hij in topvorm en gaan we hem hard nodig hebben tegen Portugal.'', sprak Deschamps.