Russische verspringster mag naar Olympische Spelen

De Russische verspringster Darya Klishina heeft van wereldatletiekbond IAAF toestemming gekregen om te starten op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Klishina mag in internationale wedstrijden starten als 'onafhankelijke' (of 'neutrale') atlete, mits de organisator van de beslissende wedstrijd daar toestemming voor geeft. In het geval van de Spelen gaat het daarbij om het Internationaal Olympisch Comité.

De 25-jarige Klishina maakt al enkele jaren deel uit van de wereld(sub)top in het verspringen bij de dames. In 2011 en 2013 werd ze Europees kampioene indoor, terwijl ze op zes achtereenvolgende WK's steeds de top-10 haalde, waarvan ze zich vijf keer zelfs bij de beste zeven sprong. Haar persoonlijk record staat op 7,05 meter, een afstand waarmee je op grote toernooien om de medailles mee kunt doen. 

Het IAAF heeft in totaal 136 aanvragen ontvangen van Russische atleten om als onafhankelijke atleet mee te mogen doen aan wedstrijden. De atletiekbond zegt dat alle zaken afgehandeld zijn, dus het zou zomaar kunnen dat Klishina samen met dopingklokkenluidster Yuliya Stepanova de enige is die geaccepteerd is.