EK vandaag - Zondag 10 juli

Het EK voetbal in Frankrijk kent vandaag zijn einde. Voor alles wat niet uit IJsland, Wales, of het winnende land komt een matig toernooi, maar er was wel voetbal. Nu moeten we toch een maandje droog staan. Awel, Portugal - Frankrijk, niet de meest imponerende landen, wel hechte collectieven en de finalisten.

Speelschema

Tijd Ronde Thuis Uit Plaats
21.00 Finale Portugal Frankrijk Saint-Denis

Portugal

Portugal is niet populair. Laten we daarover simpel zijn. Niet in Nederland, niet in het gros van de landen. Laf en saai spel, puur de aanwezigheid van Cristiano Ronaldo en een gemakkelijke loting. Een beetje vergelijkbaar met 2010: laf en saai spel, puur de aanwezigheid van Arjen Robben en een gemakkelijke loting. Maar ja, wij zijn Nederlanders, dus wij juichen voor Nederland. Niets van dat met Portugal - maar ze staan er toch maar en hoe ze de titel hebben gewonnen praat niemand meer over als ze deze finale winnen. Vijf gelijke spelen en daarna eindelijk eens een overwinninkje tegen Wales met 2-0. Ronaldo was toch weer belangrijk, mag het eens. Hij kan overigens de 10 goals halen en Platini eindelijk een van zijn records afnemen. Aan de andere kant kan ook iemand dat doen, maar die moet dan wel héél erg op dreef zijn. 

Tegenstander Uitslag
IJsland 1-1
Oostenrijk 0-0
Hongarije 3-3
Kroatië 1-0 (nv)
Polen 1-1 (5-3 wns)
Wales 2-0

Frankrijk

Ook Frankrijk was niet imponerend, speelt saai en behoudend volgens velen en niet naar de potentie van het team. Bovendien zijn veel spelers wisselvallig. Dmitri Payet was aan het begin van het toernooi nog een van de smaakmakers, nu is het allemaal anders. Tegen Duitsland speelde hij werkelijk dramatisch. Ook over spits Olivier Giroud is niet iedereen te spreken, maar hij was voor de 2-0 genadeklap tegen Duitsland toch belangrijk en speelde ook goed tegen IJsland. Van uitgekotst in eigen land naar de beslissing in de finale? Het zou zomaar kunnen. Antoine Griezmann kan ook op jacht gaan naar alweer zijn zevende doelpunt en zou zo de top 3 van topscorers aller tijden binnen kunnen dringen. Het zou een mooie revanche zijn op Ronaldo, na de verloren Champions League-finale waarin hij in de reguliere speeltijd een penalty miste.

Tegenstander Uitslag
Roemenië 2-1
Albanië 2-0
Zwitserland 0-0
Ierland 2-1
IJsland 5-2
Duitsland 2-0


Historie


Frankrijk - Portugal is een veelgespeelde wedstrijd en de statistieken spreken duidelijk in het voordeel van de Fransen. In vriendschappelijke ontmoetingen werd er 15 keer gewonnen door Frankrijk en 5 keer door Portugal. In officiele toernooien is het al helemaal niet aan Portugal. In drie wedstrijden verloren ze drie keer, al was er twee keer een verlenging voor nodig. In 1984 werd de wedstrijd beslist in de laatste minuut van de verlenging door Platini. In 2000 was er een ongelukkige handsbal van Xavier die Frankrijk de golden goal op een presenteerblaadje gaf. In 2006 werd er door een penalty van Zinedine Zidane gewonnen door de Fransen. Steeds raakten de Fransen naar de finale. Er werd naast die twee verlengingen overigens maar een maal gelijk gespeeld in al die vriendschappelijke wedstrijden. Ook het aantal goals over 24 wedstrijden (49 voor Frankrijk, 28 voor Portugal) is best aardig. Misschien krijgen we dan tóch een attractieve finale

Wedstrijd van toen

Het EK eindigde maar een keer eerder zo laat als nu, dat was in 1960. Die finale was in de buurt van waar hij 56 jaar later wordt gehouden: Het Parc des Princes was het strijdtoneel. Het was de enige keer dat in een Frans stadion de finale niet door Frankrijk gespeeld werd tot nu, de Olympische Spelen niet meegerekend. (sindsdien in 1984, 1998 en 2016 drie maal wél)

De Sovjet-Unie trad aan tegen Joegoslavië, twee landen uit het verleden. De Joegoslaven kwamen net voor rust voor door een goal van Galic. Toch bleek het onvoldoende. De Sovjets werden Europees Kampioen door een goal vroeg in de tweede helft van Metreveli en een doelpunt in de verlenging van Ponedelnik. Het was het hoogtepunt in de carrière van misschien wel de beste keeper ooit: Lev Yashin.