Twee Nederlandse VN-militairen in Mali omgekomen

Twee VN-militairen zijn woensdag in Mali door een explosie om het leven gekomen. Een andere VN-militair raakte gewond. Dat heeft Minusma, de VN-missie in Mali, gemeld.

De explosie had plaats in Kidal, in het noordoosten van het Afrikaanse land. Over de nationaliteit van de slachtoffers is niets bekendgemaakt. Ook Nederlanders doen mee aan de militaire missie. Het Nederlandse ministerie van Defensie geeft om 20.00 uur een ingelaste persconferentie over 'actuele gebeurtenissen' in Mali.

De Verenigde Naties (VN) proberen de veiligheid en stabiliteit in Mali te herstellen. Dit gebeurt met de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (Minusma). Nederland levert sinds april 2014 een belangrijke bijdrage aan deze VN-missie. De missie loopt tot eind 2016.

Update 20.30 uur:
De persconferentie heeft duidelijkheid verschaft, het betreft Nederlandse militairen. Hieronder de mededeling van minister van Defensie, Jeanine Hennis Plasschaert;

"Het betreft de 29-jarige sergeant der 1e klasse Henry Hoving en de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld. Beide militairen zijn afkomstig van de mortiergroep van de C-compagnie van het 13e Infanteriebataljon van de Luchtmobiele Brigade in Assen.

De eenheid van de sergeant der 1e klasse Henry Hoving en de korporaal Kevin Roggeveld voerde op 6 juli een mortierschietoefening uit ten zuiden van de plaats Kidal, in het noorden van Mali. Tijdens deze oefening heeft zich een ongeval voorgedaan.

Bij het ongeval is ook een militair van de mortiergroep van de C-compagnie van het 13e Infanteriebataljon van de Luchtmobiele Brigade zwaargewond geraakt. Hij is inmiddels geopereerd in een militair hospitaal in Gao. De families van de betrokken militairen zijn geïnformeerd.

Defensie stelt een onderzoek in naar de toedracht van dit tragische ongeval. Zodra er meer gegevens beschikbaar zijn, zal ik u vanzelfsprekend nader informeren.

Het bericht van het overlijden van de sergeant der 1e klasse Henry Hoving en korporaal Kevin Roggeveld heeft de krijgsmacht en ook mijzelf diep geraakt. Wij leven intens mee met hun geliefden, nabestaanden en collega's. Zij streden voor een betere en veilige wereld en betaalden nu de hoogst mogelijke prijs. Zij verdienen ons grootste respect."

Twee VN-militairen in Mali gedood
Twee VN-militairen in Mali gedood (Foto: ANP)