Efteling = racisme

Hoewel de meeste mensen keihard kunnen lachen om stereotypen en karikaturen, waarbij ze een klein beetje de spot met zichzelf drijven, heeft helaas niet iedereen de mentale capaciteit om dit soort grappigheden in een juist perspectief te plaatsen. De actiegroep 'Stop Oppressive Stereotypes' is zo'n club.

Op hun facebookpagina, die op het moment van schrijven maar liefst 169 likes heeft (ongeveer net zoveel als de gemiddelde vakantiefoto), roepen zij op tot actie tegen de Efteling. De Efteling verdient namelijk geld door te lachen om racisme en discriminatie. Of, zoals ze het zelf omschrijven:

"Efteling, Netherlands probeert doelbewust racisme door te drukken en weigert hun verantwoordelijkheid te nemen in deze kwestie. Dit is geen onwetendheid meer maar een kapitalistische organisatie die doelbewust kinderen indoctrineert en een hele strategie heeft bedacht om dit zo lang mogelijk te kunnen doen. Efteling heeft waarschijnlik zelfs een bedrijf ingehuurd om deze strategie te bedenken. Dit is nog veel kwalijker dan wij vermoeden".

Men stoort zich met name aan Monsieur Cannibale, een donkere karikatuur van een kannibaal, zoals die vroeger nog wel eens in de Suske en Wiske, een karikaturale strip over Belgen, werd afgebeeld. Ook het Carnaval Festival moet het ontgelden. Bij de laatstgenoemde attractie zijn Nederlanders kaasvretende klompendragers, zijn alle Italianen pizzakoeriers en Japanners Sumoworstelaars. Stop Oppressive Stereotypes (om een of andere reden moet zo'n naam altijd in koloniaal Engels) valt vooral over de de Afrikaanse bosjesmannen die model moeten staan voor Afrika, compleet met rieten rokjes en botjes door neus.

De geromantiseerde obesitas van Holle Bolle Gijs en de nekklachten van Langnek blijven tot nu toe buiten schot.

Journalist Jan Hoek lijkt een van de figuren te zijn die de boel op scherp heeft gezet. Op de website Vice schreef hij een vlammend betoog over het openlijke racisme in het Sprookjesbos en omgeving. De Wallstreet Jourrnal en nrcnext luidden ook al eerder de noodklok over de wantoestanden in het pretpark.

A propos, deze discussie is niet typisch Nederlands. In Denemarken speelt hetzelfde 'probleem'.