'Kwart verpleeghuizen lijdt verlies'

Een kwart van de Nederlandse verpleeg- en verzorgingshuizen sloot vorig jaar met verlies af. Een jaar eerder was dit ongeveer een vijfde van de zorginstellingen. Dat blijkt uit een analyse van inkoopvereniging Intrakoop en accountantskantoor Verstegen.

De resultaten staan vooral onder druk door een daling van de tarieven én het aantal cliënten. Het bedrijfsresultaat in de sector halveerde vorig jaar, van 242 miljoen euro in 2014, tot 122 miljoen.

De onderzoekers stellen vast dat zorginstellingen besparen op (vast) personeel en steeds minder investeren in gebouwen en voorzieningen. Toch lukt het de verpleeghuizen niet om de kosten voldoende te drukken. De zorg- en behandelingskosten per patiënt zijn vorig jaar zelfs iets toegenomen.

Overhevelen
Vooral de grotere zorgorganisaties en instellingen die relatief veel thuiszorg leveren hebben het zwaar.

Het overhevelen van zorgtaken van de rijksoverheid naar gemeenten begin vorig jaar heeft volgens Intrakoop ingrijpende financiële consequenties voor de sector gehad. Daardoor moesten er reorganisaties worden doorgevoerd en gingen zorginstellingen zelfs failliet. Intrakoop voorziet dat er dit jaar nog meer zorginstellingen omvallen.

De onderzoekers analyseerden de jaarcijfers van bijna vierhonderd organisaties werkzaam in verpleging, verzorging en thuiszorg. Intrakoop is een inkoopcoöperatie voor zorginstellingen en heeft ongeveer zeshonderd leden door het land.

'Kwart verpleeghuizen lijdt verlies'
'Kwart verpleeghuizen lijdt verlies' (Foto: ANP)