EK: Uitslag Duitsland - Italië

Die Mannschaft heeft zich geplaatst voor de halve finale van het EK. Na een lange strafschoppenreeks werden de Italianen verslagen. In de reguliere tijd en verlenging bleef het 1-1. Door strafschoppen won Duitsland met 6-5.

Na een prachtig eerbetoon aan de nabestaanden en slachtoffers van de aanslag in Bangladesh, werd er afgetrapt door Duitsland. Veel gebeurde er niet in de eerste twintig minuten. Het eerste serieuze gevaar kwam van de Duitsers. Een lange bal op Mario Gomez leek veelbelovend, maar de aanvaller van Beşiktaş kreeg net geen controle over de bal. Weg kans!

In 27e minuut wist Schweinsteiger het net te vinden, maar de rake kopbal werd afgekeurd vanwege lichte duw op De Sciglio. Er kwamen in de slotfase van de eerste helft nog twee kansen voor Müller en Sturaro.

Müller, die nog altijd op zijn eerste EK-doelpunt wacht, schoot met een zwak schot in de handen van doelman Buffon. Duitsland kwam vlak voor rust nog goed weg, toen Sturaro de bal voor de voeten kreeg en de bal naast het doel schoot.

Aan het begin van de tweede helft bleef het tempo laag. Het was wachten op de ploeg die de eerste fout maakte en dat gebeurde bij Italië. In 53e minuut kreeg Müller een niet te missen kans, maar door een acrobatische redding voorkomt hij met de voet een doelpunt voor Duitsland. De Italianen hebben het moeilijk in de openingsfase van de tweede helft.

Ruim tien minuten later was het dan toch raak voor de Duitsers. Mesut Özil rondde een sterke aanval af en zet Die Mannschaft op 1-0.

Italië leek rijp voor de slacht, Duitsland bleef de druk opvoeren.

Wederom Gomez met een lange bal aangespeeld en dit keer met succes. De bal die Gomez via de hak schoot werd gestopt door Buffon en Italië ontsnapte aan de 0-2.

Bij de Italianen wist Pelle met een hard schot nog gevaar te stichtten voor het doel van de Duitsers, maar het leverde niets op.

De Italianen wisten een hoekschop te versieren en namen veel Italianen mee naar voren. Hoewel de hoekschop onschadelijk werd gemaakt, werd er hands geconstateerd van Boateng. Penalty voor Italië! En… raak! Leonardo Bonucci benutte de strafschop en zette Italië op 1-1.

De slotfase brak aan en Italië werd sterker. Neuer moest toekijken hoe het schot van Pelle van richting werd veranderd en naast ging. Het einde van de reguliere tijd was in zicht en De Sciglio kreeg in de 88e minuut de kans om de winnende te maken, maar raakte het zijnet. Een nieuw trauma werd Duitsland hier bespaard.

Net zoals op het WK 2006 kwam er nu ook een verlenging. De stand na 90 minuten: 1-1. In de 108e minuut liep Draxler richting het doel, maar de steekpass van Müller was te hard. De scherpte ontbrak ook bij de Duitsers. De laatste kans van Duitsland kwam van Özil. Een harde knal op doel eindigde in de handen van Buffon.

Het kwam op strafschoppen aan. De vers ingekomen Zaza, die nog geen balcontact heeft gehad, schoot over. Duitsland kort in het voordeel, want Buffon stopte de strafschop van Müller. Een strafschop later moest Özil gelijkmaken, maar raakte de lat. Het lukte daarna ook Pellè niet om de stand op 1-3 te zette, dus kon Draxler de 2-2 maken.

Na Pellè wist ook Bonucci zijn zenuwen niet onder controle te houden en zag de bal gestopt worden door Neuer. Schweinsteiger kon Duitsland naar de halve finale schieten, maar schoot hoog over. Bij een stand van 5-5 kreeg Darmian de bal niet langs Neuer en dus kreeg Hector de kans om het af te maken. En slaagde. Duitsland won op strafschoppen (6-5) van Italië. De Duitsers rekende hiermee af met 'het trauma'.

Duitsland viert feest na de strafschoppen. (PRO SHOTS/Action Images)

Duitsland

1 - 1

Italië

65' Özil    78' Bonucci (pen)

Gele kaart: Hummels, Schweinsteiger, (Duitsland), Sturaro, De Sciglio, Parolo, Pellè, Giaccherini, (Italië)

Stadion:  Stade Matmut-Atlantique,
Toeschouwers: 38764
Arbiter: Viktor Kassai
Bijzonderheden: Duitsland versloeg Italië nog nooit op een eindtoernooi.