Berget Lewis voelt mee met Sylvana Simons

Het doet Berget Lewis pijn dat Sylvana Simons de laatste weken het mikpunt is van allerlei racistische uitingen. De zangeres voelt zich zelf ook aangesproken, zegt ze zaterdag in Volkskrant Magazine.

"Ik word er verdrietig van als ik zie dat er voor haar een uitzwaai-Facebookpagina is gemaakt. Ik voel me dan ook aangesproken als donkere vrouw", aldus Berget. Ze vindt het veel te ver gaan dat mensen Sylvana dood wensen, omdat ze een mening heeft. "Het is gelukkig een sterke vrouw, ik ken haar. Af en toe stuur ik een berichtje met: Nou, zet 'm op. Kracht."

Berget heeft in het verleden zelf ook het nodige meegemaakt. Als kind in Amsterdam-Zuid werd ze regelmatig aangesproken omdat ze uit het enige zwarte gezin uit de buurt kwam. De zangeres kan dat inmiddels makkelijk van zich af zetten. "Racisme is er altijd geweest. Het komt nu misschien alleen iets meer boven drijven door de komst van sociale media. Iedereen kan nu veilig vanachter z'n computertje van alles roepen", zegt ze. "Ik vertik het een k-u-t-gevoel te krijgen van mensen die zelf zo gefrustreerd zijn."

De zangeres let zelf ook goed op haar woorden om te voorkomen dat ze allerlei bagger over zich heen krijgt. "Je hoeft maar boe of bah te zeggen en je hebt het gedaan."

Berget Lewis voelt mee met Sylvana Simons
Berget Lewis voelt mee met Sylvana Simons (Foto: BuzzE)