Van 'friendly fire' in Afghanistan naar Paralympische Spelen

In september staat - of eigenlijk, zit - rolstoelbasketballer Marc van der Kuilen met de Nederlandse ploeg op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Ruim acht jaar geleden was hij daar nog bepaald niet mee bezig: de toen 20-jarige Van der Kuilen werd in januari 2008 nota bene door eigen troepen beschoten tijdens de Nederlandse missie in Afghanistan. 

Van der Kuilen had munitie nodig en dat lag op het dak van een huis. Hij en zijn collega's werden plotseling beschoten, naar later bleek door andere Nederlanders. Twee van zijn collega's kwamen om het leven, Van der Kuilen raakte beide benen kwijt. Uiteraard werd hij na het afzetten van zijn benen naar Nederland gevlogen, waar het revalidatieproces begon. 

In het revalidatiecentrum kwam Gertjan van der Linden op bezoek, de bondscoach van de Nederlandse rolstoelbasketbalploegen, zowel de mannen als vrouwen. "In het leger was gehandicaptensport natuurlijk een ver van mijn bed-show, dus ik moest er een beetje om lachen. De mannen gaven een clinic en eigenlijk vond ik het heel gaaf om te zien...en te doen! EK's, WK's en Paralympische Spelen zaten nog niet in mijn hoofd, maar vooral het spelplezier brachten me wel bij het Nederlandse team."

Begin 2010 maakte Van der Kuilen zijn debuut in het Nederlandse team, waarna de ploeg helaas naast een ticket voor de Spelen van 2012 greep. Van der Kuilen stopte bij Defensie en ging zich volledig richten op rolstoelbasketbal, inclusief een overstap naar HSV Hamburg in de Duitse Bundesliga. Bij het Nederlands team werd de trainingsintensiteit opgeschroef om de Spelen van Rio wél te halen en met succes: op het EK in Worcester werd de ploeg vorig jaar vierde, goed voor een paralympisch startbewijs.

Op 8 september beginnen de Nederlandse mannen hun jacht op de paralympische medailles met een duel tegen wereldkampioen Australië. Een uitleg over rolstoelbasketbal kun je in onze special lezen.

De mannen plaatsen zich voor Rio (Bron: YouTube)