Schansspringer kan anderhalf jaar na val weer fietsen

Schansspringer Nick Fairall heeft deze week gefietst. Nou zal hij ongetwijfeld niet de enige schansspringer op aarde zijn die kan fietsen, maar voor de 26-jarige Amerikaan is het toch een bijzonder moment: bij een zware val van de schans raakte hij vorig jaar zwaargewond en het duurde zelfs een tijd voor hij zijn benen überhaupt kon bewegen. 

Op 5 januari 2015 kwam Fairall hard ten val tijdens trainingen voor de World Cup in Bischofshofen in Oostenrijk, de slotwedstrijd van de beroemde Vierschansentournee. Hij liep daarbij ernstig letsel op aan zijn ruggegraat en het was nog maar de vraag of hij ooit zijn benen nog kon bewegen. In januari van dit jaar was Fairall terug in Bischofshofen, wederom tijdens de Vierschansentournee, maar dit keer als toeschouwer in een rolstoel. 

Hij gaf destijds aan nog altijd als droom te hebben om ooit weer van een schans te springen, als het niet als professioneel schansspringer kan dan toch zeker één keer voor de lol. Gewoon, omdat het dan weer zou kunnen. En omdat hij toch liever een betere laatste sprong heeft dan degene die hem bijna zijn leven kostte. Of het zover gaat komen is natuurlijk nog de vraag - zelf heeft hij er alle vertrouwen in - maar deze week werd weer een stapje gezet: met de hulp van wat vrienden slaagde Fairall erin een klein stukje te fietsen. De weg naar het springen van een schans zal nog erg lang zijn, maar de Amerikaan heeft in elk geval weer een stapje gezet.