Britse gesneuvelde soldaat WOII begraven

De Britse staartschutter John Keogh, die in juni 1944 in een Lancaster werd neergehaald door een Duitse nachtjager, wordt donderdag begraven in Werkendam. Ook wordt die dag een monument ter nagedachtenis aan de bemanning van de Lancaster onthuld.

Het monument is gemaakt van de gevonden onderdelen van het vliegtuig, waaronder de motor en twee propellers en wordt op de crashlocatie geplaatst, aldus de gemeente.

De Engelse Lancaster uit de Tweede Wereldoorlog werd in 2013 herontdekt tijdens voorbereidingen voor de aanleg van een bedrijventerrein. In oktober 2014 werden menselijke resten gevonden tijdens de berging van de oude Engelse bommenwerper. Ze bleken, zoals verwacht, van John Keogh.

Het vliegtuig is volgens onderzoek op 22 juni 1944 neergehaald door een Duitse nachtjager en brandend neergestort in een polder bij Werkendam. Aan boord waren acht bemanningsleden. Zes overleefden de crash. Staartschutter John Keogh werd al die jaren officieel vermist.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn ongeveer 5900 vliegtuigen neergestort op Nederlands grondgebied. Ongeveer 85 procent is tot dusver geborgen.

Britse gesneuvelde soldaat WOII begraven
Britse gesneuvelde soldaat WOII begraven (Foto: ANP)