Filipijnen krijgen 'dictator' Duterte

De Filipino's hebben er zelf voor gekozen: hun nieuwe president Rodrigo Duterte belooft als dictator te gaan optreden. De 71-jarige voormalig aanklager en burgemeester treedt donderdag aan voor een periode van zes jaar en zegt 'rücksichtslos' orde op zaken te zullen stellen.

Hoewel Duterte er prat op gaat dat hij keihard optreedt tegen misdaad en 'de Bestraffer' wordt genoemd, ontkent hij iets te maken te hebben met doodseskaders die in zijn Davao City drugshandelaren, criminelen, bendeleden en ander gespuis uit de weg ruimden.

Dankzij die zero tolerance veranderde de stad van anderhalf miljoen inwoners van de 'moordhoofdstad' van de Filipijnen in wat reisorganisaties de vreedzaamste stad van Zuidoost-Azië noemen.

Duterte heeft aangekondigd dat hij de doodstraf weer wil invoeren. Veiligheidstroepen mogen volgens hem schieten om te doden. Hij wil net als in Davao een verbod op alcohol en tabak en hij wil een avondklok voor kinderen invoeren.

Moordaanslagen op mediavertegenwoordigers die niet "de waarheid" vertellen, noemt de nieuwe president in veel gevallen gerechtvaardigd. "Als je een hoerenjong bent, loop je de kans slachtoffer te worden van een geweldsdaad", zei hij.

Duterte is erg populair onder de mensen uit de middenklasse, die zich bedreigd voelen door criminaliteit en falende overheden. Ze nemen zijn opschepperij over bijvoorbeeld affaires na gebruik van viagrapillen op de koop toe.

Filipijnen krijgen 'dictator' Duterte
Filipijnen krijgen 'dictator' Duterte (Foto: ANP)