EK: Uitslag IJsland - Oostenrijk

IJsland heeft zich vanavond verrassend geplaatst voor de achtste finales van het EK voetbal in Frankrijk. In het Stade de France in Parijs werd Oostenrijk met 2-1 verslagen, maar de tweede treffer van de IJslanders viel pas diep in blessuretijd. Hierdoor wordt Portugal nu derde in groep F en kunnen de Oostenrijkers naar huis.

De start van het duel was ook voor IJsland, dat gretig begon en al snel een goede mogelijkheid kreeg. Jóhann Berg Guðmundsson mikte de bal echter op de lat. Toch kwamen de IJslanders al snel op voorsprong, mede door de slapende defensie van de Oostenrijkers. Aron Gunnarsson gooide in, Kári Árnason kopte door en Jon Dadi Bödvarsson schoot uiteindelijk de bal in de touwen.

Toch leek Oostenrijk het de eerste helft nog positief af te willen sluiten en trok het duel een kwartier voor rust steeds meer naar zich toe. Marko Arnautovic was dichtbij de gelijkmaker, waarna hij een volgende kans om zeep hielp door over te koppen. Kort daarna kreeg de Oostenrijkse formatie een strafschop, omdat David Alaba werd vastgehouden. Aleksandar Dragović nam de penalty vervolgens prima, aangezien de keeper kansloos was. De bal kwam echter op de paal terecht, dus geen gelijke stand bij rust.

IJsland viert feest na de zege op Oostenrijk (PRO SHOTS / Action Images)

Oostenrijk wist dat het moest winnen en bracht in de tweede helft een aantal wijzigingen aan. De komst van Alessandro Schöpf en Marc Janko leverde in elk geval de gewenste impulsen op, waarna Alaba de 1-1 op zijn pantoffel had. Kári Árnason redde echter op de lijn en hield vervolgens ook Marcel Sabitzer van scoren af.

Toen de Oostenrijkse stormloop was gaan liggen, kwam de gelijkmaker er toch. Schöpf zigzagde door de IJslandse defensie heen en liet doelman Hannes Halldórsson kansloos. IJsland begon vermoeid te raken, maar was via een counter toch dichtbij een nieuwe voorsprong. Kolbeinn Sigthórson raakte echter de benen van doelman Robert Almer.

In de slotfase kregen de Oostenrijkers via Janko, Schöpf en Alaba nog goede mogelijkheden, maar telkens bleek Halldórsson een sta-in-de-weg te zijn. Diep in blessuretijd maakte Arnór Traustason de bevrijdende 2-1 voor IJsland door een counter succesvol af te ronden.