Duidelijkheid over brexit vanaf 04.30 uur

Of de Britten voor of tegen lidmaatschap van de Europese Unie hebben gestemd, wordt volgens Britse media vrijdag rond 04.30 uur Nederlandse tijd duidelijk. Dan moet ongeveer de helft van de 382 kiesdistricten de resultaten hebben doorgeven en is over het algemeen een duidelijk beeld over de opkomst naar voren gekomen.

Beide zijn belangrijke aanwijzingen voor de einduitslag van het referendum. Britse media kennen de stemming in veel kiesdistricten. Als de uitslag anders dan verwacht uitvalt, zouden daar conclusies uit kunnen worden getrokken over de einduitslag, zeker als de helft van de uitslagen binnen is. De Financial Times (FT) let bijvoorbeeld al op de eerste uitslagen uit Engeland, verwacht rond 01.30 uur (Nederlandse tijd). Volgens de FT moet in district Sunderland het brexit-kamp normaal gesproken overtuigend winnen en rond dezelfde tijd moet blijken dat de voorstanders van EU-lidmaatschap in Newcastle upon Tyne hebben gewonnen.

Verder is een lage opkomst goed voor de Britten die de EU willen verlaten. De nationalistische tegenstanders van de EU zouden meer gemotiveerd zijn om te gaan stemmen dan de voorstanders. De meeste jonge Britten zijn volgens onderzoeken voor het EU-lidmaatschap, maar minder geneigd te gaan stemmen. Een redelijk hoge opkomst zou dan goed nieuws zijn voor het EU-lidmaatschap. Sommige waarnemers waarschuwen echter dat een enorm hoge opkomst, zoals meer dan 80 procent, de brexit-aanhang weer in de kaart kan spelen

Als het vrijdag geen nek-aan-nekrace blijkt, moet volgens Britse media rond 06.30 (Nederlandse tijd) duidelijk zijn wie heeft gewonnen. De voorzitter van de kiescommissie, Jenny Watson, maakt de uitslag rond 08.00 uur (Nederlandse tijd) officieel bekend in Manchester. Drie uur later houdt dan premier David Cameron een persconferentie in Londen.

Duidelijkheid over brexit vanaf 04.30 uur
Duidelijkheid over brexit vanaf 04.30 uur (Foto: ANP)