Snelwandelaar wéér positief: "Kan niet, hij is erin geluisd"

Het lijkt erop dat de champagne in de snelwandelwereld ontkurkt kan worden. Volgens Italiaanse media is snelwandelaar Alex Schwazer opnieuw betrapt op het gebruik van verboden middelen. Het zou gaan om anabole steroïden, hoewel het nieuws nog niet officieel bevestigd is.

Schwazer is een van de meest gehate figuren in de internationale atletiekwereld. In 2008 won hij olympsich goud op de 50 kilometer, maar in 2012 werd hem vlak voor de Spelen in Londen verboden te starten vanwege verdachte bloedwaarden. Een spel van list en bedrog kwam naar voren, waar hij onder meer zijn verloofde Carolina Kostner - kunstschaatskampioene - in meesleepte en hij werd voor ruim drie jaar geschorst.

Begin mei van dit jaar maakte Schwazer zijn comeback bij het WK voor teams, waar hij de 50 kilometer gelijk al won in een ijzersterke tijd. Het leverde destijds al gelijk woedende reacties op van zijn collega's: een Canadese snelwandelaar werd uit de podiumceremonie gezet omdat hij zich zacht gezegd niet al te gelukkig toonde met het goud van Schwazer, terwijl hardnekkige geruchten de ronde doen dat ook zijn teamgenoten - die mede dankzij hem wereldkampioen werden - bepaald niet gelukkig waren met zijn comeback. 

Volgens La Stampa is Schwazer in de voorbereiding op dat WK in Rome bij een onaangekondigde dopingcontrole in geboorte- en woonplaats Sterzing wederom gepakt. Niet iedereen zag het aankomen, want de atleet had juist de handen ineengeslagen met antidopinggoeroe Sandro Donati, om zo weer een 'schone' reputatie te krijgen - iets wat in de snelwandelwereld overigens geen greintje van de haat tegen hem weg heeft genomen. "Ik ben 46, 47 keer getest en die uitslagen waren altijd negatief", liet Schwazer vlak voor zijn comeback nog optekenen.

De manager van de snelwandelaar is er overigens van overtuigd dat zijn pupil onschuldig is. "Zoiets is onmogelijk...het kan gewoon niet." Bij hem heerst vooral het gevoel dat externe factoren de carrière van Schwazer alsnog om zeep willen helpen. "Het is een val, we zijn erin geluisd, maar zie dat maar eens te bewijzen." Het begint er in elk geval langzamerhand op te lijken dat Schwazer tóch niet naar de Spelen in Rio de Janeiro kan, waar hij zich op het WK in Rome voor plaatste.