IOC 'ondermijnt' beslissing tegen Russische atleten op Spelen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft gezegd achter de beslissing van wereldatletiekbond IAAF te staan om de Russische atletiekbond te schorsen. IOC-president Thomas Bach maakte dinsdag de resultaten bekend van een ingelast overleg van IOC-leden en vertegenwoordigers van internationale sportbonden.

Waar het IAAF aangaf dat Russische atleten in Rio sowieso niet onder eigen vlag aan de start zouden verschijnen, heeft het IOC die beslissing echter ondermijnd. Het komt erop neer dat alle Russische atleten in alle sporten individueel 'schoon' van doping moeten worden verklaard door de betreffende sportbonden, maar dat de atleten dan wel onder de eigen vlag in actie mogen komen. Dat geldt dus ook voor de sporters in de atletiek.

Nog altijd is hiermee niet duidelijk of het gaat om alle Russische atleten of alleen om hen die aantoonbaar geregeld in het buitenland op doping getest zijn. Als dat laatste het geval is zou de ploeg alsnog erg klein kunnen zijn: voor zover bekend gaat het dan alleen om verspringster Darya Klishina en middellangeafstandsloopster Yuliya Stepanova, ironisch genoeg dé atlete die het hele dopingschandaal op gang heeft gebracht.

Het gaat hierbij overigens niet alleen over Rusland. Ook elke Keniaanse sporter in elke sport zal door de internationale sportbonden schoon verklaard moeten worden. Net als Rusland is ook het Keniaans antidopingagentschap onderwerp van veel kritiek, waardoor wereldantidopingbond WADA het agentschap tijdelijk buiten werking heeft gesteld. 

Volgens Bach kunnen Russische en Keniaanse atleten niet zonder meer als onschuldig worden beschouwd. "Dat sporters in die landen geen positieve tests afleveren zegt eigenlijk niet zoveel", liet hij weten. 

Overigens heerst onder journalisten grote twijfel en verdeeldheid over wat nou precies de gevolgen zullen zijn van de beslissingen van het IOC. Niemand lijkt precies door te hebben welke Russische atleten in Rio aan de start mogen verschijnen, wat ze daarvoor moeten doen en onder welke vlag dat eventueel kan zijn.