EK Vandaag - Woensdag 22 juni

De groepsfase van het EK zit er zo goed als op. Vandaag nog 4 wedstrijden en dan weten we welke 16 ploegen er over blijven en of het er 2 of 3 uit groep E worden. Hopelijk begint daarmee het vuurwerk echt, na een groepsfase die nooit echt ontbrandde. Vandaag zijn er in ieder geval nog een paar teams die moeten, dus misschien zorgt dat nog voor spanning.

Speelschema

Tijd Groep Thuis Uit Plaats
18.00 F Hongarije Portugal Lyon
18.00 F Ijsland Oostenrijk Saint-Denis
21.00 E Italië Ierland Lille Metropole
21.00 E Zweden België Nice

Hongarije - Portugal

Portugal zou Groep F wel even winnen. IJsland met z'n 300.000 inwoners zou wel even opzij gezet worden, en Oostenrijk, hoewel niet gemakkelijk, zou ook wel verslagen worden. Nu staan de Portugezen op 2 punten en moeten ze nog serieus vrezen. Een gelijkspel zal genoeg zijn, maar in gekke scenario's is dat het wellicht niet. Winst is een zekerheidje en levert met groepswinst wellicht ook nog de 'makkelijke' finaleroute op. Hongarije speelde in 2 wedstrijden sterk en liet zich niet gek maken. Misschien toch wel 1 van de verrassingen. Maar kunnen ze het ook laten zien tegen een sterke tegenstander?

10 keer eerder was er een ontmoeting tussen de beide landen. Van de eerste 6 won Portugal en 3 en werden er 3 gelijk gespeeld, zelfs in 1956 toen de Hongaren een machtig team waren tegenover de veel kleinere Portugezen. Op het WK 1966 wonnen de Portugezen de eerste officiele krachtmeting. De laatste 4 ontmoetingen werden allemaal gewonnen door Portugal. De rollen van de twee teams zijn door de jaren heen behoorlijk omgedraaid en zowel voor het EK 2000 als het WK 2010 kwalificeerde Portugal zich wel door de overwinningen, maar Hongarije zich niet.

IJsland - Oostenrijk

De andere wedstrijd in Groep F is die tussen Oostenrijk en IJsland. Beide teams hebben weinig laten zien. IJsland verdedigt slechts gedisciplineerd terwijl Oostenrijk toch wel heel erg tegen viel tegen Hongarije. Met een overwinning op IJsland, echter, zullen de Oostenrijkers door gaan naar de achtste finales. Voor IJsland kan een gelijkspel genoeg zijn, een prettig idee gezien ze zo kunnen bouwen op de defensie. Oostenrijk zal er echter alles aan doen om hem voor de derde keer te slachten.

Een rijke geschiedenis hebben de landen onderling niet. Voor het WK 1990 werd er door de beide teams tegen elkaar gespeeld in de kwalificatie. Een 0-0 op het kleine eiland en een benarde 2-1 voor Oostenrijk waren het gevolg. 2 jaar geleden was er nog een vriendschappelijke wedstrijd. Kolbeinn Sigthorsson maakte daar de 1-1, de gelijkmaker, voor IJsland. De IJslandse spits is nog altijd op zoek naar zijn eerste EK-goal.

Italië - Ierland

Italië en Ierland spelen tegen elkaar, een duel dat voor Italië niet echt ergens om gaat. Ze hebben de groepswinst al binnen, al hadden ze dat misschien zelfs graag anders gezien. De Ieren hebben winst nodig om nog op dit EK te blijven, maar tegen de stugge Italianen lijkt dit een lastige klus. De Ieren hadden tenslotte ook maar weinig in te brengen tegen België. De vraag is vooral of 1 van de Southampton-spitsen tot scoren kan komen: Shane Long en Graziano Pelle staat tegenover elkaar.

De twee landen speelden al geregeld tegen elkaar waarbij de Ieren alleen in 1994 wisten te winnen in een officiele wedstrijd. Op het WK werd het 1-0, een knappe prestatie tegen de latere finalist. Ook op weg naar het WK van 2010 maakte Ierland het Italië lastig met 1-1 en 2-2 in de twee wedstrijden. De laatste overwinning van Italië op Ierland dateert nog van het vorige EK. Antonio Cassano en Mario Balotelli brachten Italië naar de volgende ronde. Beiden spelen dit toernooi niet meer mee.

Zweden - België


België begon als een potentiele favoriet, maar moest zich even herschikken na een nederlaag tegen Italië. Dat deden ze keurig tegen Ierland, terwijl Zweden op het laatste moment tegen Italië een punt verloor in misschien wel de slechtste wedstrijd van het toernooi. Pikant is voor de Zweden toch wel dat ze niet 1 keer op doel hebben geschoten (en toch hebben gescoord via een eigen goal), dat met Zlatan Ibrahimovic in de spits. Willen ze een langer verblijf, dan moeten ze winnen en staat het EK van de Belgen op de tocht. Maar dat wordt lastig zat.

België en Zweden speelden vooral in hele vroegere tijden nog wel eens tegen elkaar. In Frankrijk op de Olympische Spelen van 1924 werd het bijvoorbeeld 8-1 voor de Zweden en 3 jaar later ook eens 7-0, al had daar tussenin België ook weer een keer met 2-1 gewonnen. Na 1962 zijn er nog maar 3 ontmoetingen geweest. Een doelpuntloze 0-0 in 1990, de openingswedstrijd van het EK in 2000 die de Belgen met 2-1 wonnen en een vriendschappelijk potje in 2014, met Romelu Lukaku en Eden Hazard als doelpuntenmakers, in een Ibrahimovic-loze wedstrijd

Wedstrijd van toen

Het penaltytrauma begon op 22 juni. Nederland had net een fantastische wedstrijd tegen Duitsland gespeeld en met 3-1 gewonnen en bereidde zich vast voor op een finale tegen de Duitsers, in 1992. Daarvoor moesten wel even de Denen, die met een campingteam naar Zweden waren gekomen omdat ze eigenlijk niet gekwalificeerd waren, verslagen worden. Het liep echter anders. De Denen overrompelden Nederland in de beginfase. Via 2 goals van Larsen stond het 2-1, door een moment waarop Dennis Bergkamp tegen kon scoren. Lang waren de Denen beter, maar in het laatste kwartier begon Nederland met voetballen en werd het 2-2 door Frank Rijkaard. Via Bryan Roy kwam er een goede mogelijkheid op 3-2 in de verlenging, maar hij viel niet. Penalties. We weten allemaal wie er miste. De grote man van het EK 1988, Marco van Basten. Zijn laatste kunststukje met Oranje voordat hij noodgedwongen moest stoppen was het missen van een penalty tegen de Denen. De enige. 5-4 in penalties en Nederland kon naar huis. Gelukkig werd de kater niet nog groter toen Denemarken ook met een 2-0 overwinning verraste tegen de Duitsers.