Winkelcentrum Brussel: bomgordel is nep

In het centrum van Brussel is dinsdag een winkelcentrum ontruimd na een bomdreiging. Een terreurverdachte is aangehouden, meldden Belgische media. Hij zou mogelijk explosieven bij zich hebben gehad.

Premier Charles Michel zei tegen RTL dat de situatie "zeer serieus" is. Hij is naar het federale crisiscentrum vertrokken, terwijl een grootscheepse politieactie aan de gang is in het shoppingcenter City2 in de Brusselse Nieuwstraat. Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens zijn naar het crisiscentrum om de zaak de volgen en analyseren.

De verdachte had iets bij zich wat op een bomgordel lijkt. De man had kort voordien zelf de politie gebeld om te melden dat hij met een explosievengordel rondliep. De gordel wordt momenteel onderzocht door experts van het leger.

Winkels is de buurt blijven voorlopig gesloten. Enkele metrostations in de buurt zijn ook gesloten.

Update 12:10 uur:
Er zijn geen explosieven gevonden bij de verdachte in Brussel. Dat meldde het Crisiscentrum dinsdagochtend. De bomgordel die de verdachte droeg zou nep zijn geweest.

"De situatie is op dit moment onder controle", zei premier Charles Michel bij het verlaten van het federale crisiscentrum, dat samen is gekomen over de situatie in de Brusselse Nieuwstraat. ,,De veiligheidsdiensten blijven extreem waakzaam."

Meer info wilde Michel niet kwijt. Volgens het crisiscentrum blijft het dreigingsniveau gehandhaafd op niveau drie. De politie heeft de meeste straten rond het winkelcentrum weer vrijgegeven. Een deel van de winkels in de Nieuwstraat blijft gesloten tot nader order van de politie.

Winkelcentrum Brussel ontruimd na bomdreiging
Winkelcentrum Brussel ontruimd na bomdreiging (Foto: ANP)