Rutte, Koenders en Hennis naar NAVO-top

Premier Mark Rutte en de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Jeanine Hennis (Defensie) zijn op 8 en 9 juli bij de NAVO-top. De tweejaarlijkse top is dit keer in de Poolse hoofdstad Warschau.

Tijdens de bijeenkomst liggen onder meer de versterking van de trans-Atlantische band en de toekomst van de NAVO op tafel. Ook wordt gesproken over een gezamenlijk antwoord op dreigingen en ontwikkelingen in bijvoorbeeld Oost-Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Een van de belangrijke onderwerpen op de agenda is het legeren van NAVO-troepen in landen langs de grens met Rusland, in onder meer de Baltische staten. Met name lidstaat Estland wordt door de NAVO scherp in de gaten gehouden vanwege de vrees dat Rusland zal proberen op te komen voor de etnisch-Russische minderheid in dat land, zoals dit eerder gebeurde in Georgië en Oekraïne.

Alle regeringsleiders van de 28 lidstaten van het militaire bondgenootschap zijn aanwezig. In de zijlijn hebben leiders van de Europese Unie een ontmoeting met de Amerikaanse president Obama.

Rutte, Koenders en Hennis naar NAVO-top
Rutte, Koenders en Hennis naar NAVO-top (Foto: ANP)