Beurzen fors hoger door wegebben Brexit-vrees

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag met forse winsten gesloten. Het sentiment werd gesteund door een wegebbende vrees voor een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Ook de beurzen in New York sloten met winst.

Dat komt omdat de Britten volgens de peilingen komende donderdag toch niet lijken te gaan kiezen voor een vertrek uit de EU. Zo staan de 'Remainians' momenteel op circa 45 procent tegen 42 procent voor de 'Brexiteers'. De afgelopen tijd nam de vrees voor een Brexit nog toe, wat zorgde voor aanzienlijke beursverliezen. Voor de moord op het parlementslid Jo Cox stonden de Brexiteers nog op een voorsprong van 7 procentpunten. Het is echter onduidelijk in hoeverre de moord een rol speelt omdat er bij referenda vaak op het laatst een beweging richting de status quo is.

Maandagavond hadden wedkantoren de kans op een Brexit volgens de BBC verlaagd naar circa 25 procent. Voor het weekeinde was dat nog meer dan een derde, en won de kans op een vertrek uit de EU nog terrein. De verminderde kans vertaalt zich in fors hogere beurskoersen.

Zo steeg in Amsterdam de AEX-index 3,5 procent naar 436,50 punten. De MidKap kreeg er 3,1 procent bij tot 635,11 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 3,5 procent.

De Amerikaanse Dow-Jonesindex sloot 0,7 procent hoger op 17.804,87 punten. De brede S&P 500 ging 0,6 procent omhoog tot 2083,25 punten en de technologiebeurs Nasdaq klom 0,8 procent tot 4837,21 punten.

Goudprijs
De afzwakkende vrees zorgde ook voor een lagere goudprijs. Beleggers zochten eerder nog hun toevlucht in de veilig geachte belegging.

Het Britse pond sterling profiteerde dan weer flink ten opzichte van de dollar. De munt klom met 2,2 procent naar 1,4677 dollar, de sterkste stijging in bijna acht jaar.

Fondsen
In de AEX stonden alle 25 fondsen in het groen. Aegon was met een plus van 6,5 procent lijstaanvoerder. Ook andere financiële bedrijven deden het goed. ING, ABN AMRO en NN Group tekenden winsten tot 4,1 procent op. In de MidKap klom Delta Lloyd 2,9 procent.

Biotechnologiebedrijf Galapagos ging als nieuwkomer bij de hoofdfondsen 4,2 procent omhoog. Uitzender Randstad bracht een bod uit op het Franse detacheringsbedrijf Ausy en steeg 4,7 procent.

Olie
Op de lokale markt op het Damrak leverde het aandeel Novisource 4,6 procent in. De aanbieder van interimprofessionals kondigde een bezuinigingsoperatie aan, maar gaf weinig details prijs.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,4 procent tot 49,13 dollar. Brentolie werd 2,3 procent duurder op 50,29 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,1309 dollar, tegen 1,1249 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op vrijdag.

Fargo
Financiële instellingen waren in trek. Wells Fargo steeg in de VS 0,7 procent in waarde en Goldman Sachs kreeg er 1,5 procent bij. Opvallende winnaars waren ook webwinkel Amazon en internetreisbureau Priceline, die respectievelijk 1,1 en 2,5 procent stegen.

Bij de overige bedrijven stond Wal-Mart in de schijnwerpers. De winkelgigant won 0,2 procent na berichten dat het bedrijf een deel van zijn Chinese activiteiten wil verkopen aan de Chinese webwinkel JD.com.

Disney
Disney profiteerde op Wall Street van de goede opening van de nieuwe film Finding Dory. De recordomzet voor een animatiefilm in het openingsweekend in de Verenigde Staten en Canada, van ruim 136 miljoen dollar, zette het aandeel 0,6 procent hoger.

Reviewsite Yelp werd 5,7 procent meer waard nadat Deutsche Bank een koopadvies had gegeven. Daarmee werd tussentijds het hoogste niveau in meer dan zeven maanden bereikt.

Beurzen fors hoger door wegebben brexitvrees
Beurzen fors hoger door wegebben Brexit-vrees (Foto: ANP)