EK Vandaag - Maandag 20 juni

Na de spannende ontknoping in groep A gisteren is het tijd voor misschien wel de spannendste groepsontknoping van allemaal. In Groep B zal Engeland zichzelf definitief veilig kunnen spelen tegen Slowakije, dat nog zeker een punt nodig heeft en Rusland moet winnen tegen Wales om zichzelf te redden en de Welshmen wellicht uit het toernooi te spelen.

Speelschema

Tijd Groep Thuis Uit Plaats
21:00 B Slowakije Engeland Toulouse
21:00 B Rusland Wales Saint-Etienne

Slowakije - Engeland

Over Engeland was men voor het toernooi vol lof, maar een paar slechte wedstrijden en wat pech zorgden ervoor dat niemand er meer zo lyrisch over is. Toch staan de Engelsen er goed voor, kijkend naar de volgende ronde. Er moet wat geks gebeuren wil 4 punten niet genoeg zijn, maar het kan nog steeds mis gaan. Er zal dus tegen Marek Hamsik en de zijnen toch een resultaat geboekt moeten worden voor alle zekerheid. De Engelsen treffen eindelijk een internationaal gezelschap, het enige in groep B, mogen we toch wel stellen. De Slowaken spelen door heel Europa en Vladimir Weiss speelt in de zandbak en was de enige doelpuntenmaker op dit EK die buiten Europa speelt, tot dusver.

Engeland - Slowakije is uiteraard nog nooit eerder gespeeld op een EK, wel werd er twee keer eerder voor kwalificatie op een EK gespeeld. Zowel thuis als uit won Engeland met 2-1 en de Engelsen gingen naar Portugal. In een vriendschappelijke wedstrijd in 2009 werd het zelfs 4-0, waarbij Wayne Rooney 2 keer scoorde. Kan hij dan eindelijk zijn aantal doelpunten op een EK weer een beetje opvijzelen tegen de Slowaken?

Rusland - Wales

Rusland treft opnieuw een team vol spelers uit de Premier League. En Gareth Bale, dan. De vorige keer ging dat ze, overigens ternauwernood, goed af. Tegen de Slowaken zag het er echter een stuk minder uit. Rusland zal alle zeilen moeten bijzetten, want winst is vereist voor een verder verblijf op dit EK en zelfs dan is het afhankelijk van de andere wedstrijd en de nummers 3 in andere groepen. In ieder geval lijkt dit de spannendere wedstrijd te gaan worden, want Rusland kan niet afwachten. Iets wat ze toch niet echt gewend zijn, het spel maken, bleek de afgelopen jaren ook al.

Gelukkig voor de Russen is de historie ze wel gunstig gezind. Wales speelde 1 keer gelijk, in Rusland, in de play-offs voor het EK in, opnieuw, Portugal. Wales verloor thuis toen met 0-1 en zo gingen de Russen naar het EK 2004. Rusland en Wales kenden nog 2 ontmoetingen, voor de kwalificatie van het WK 2010. In deze kwalificatie wonnen de Russen 2 keer. Doelpunten werden onder andere gemaakt door Joe Ledley, van wie gehoopt wordt dat hij toch echt fit is in Wales, en Sergei Ignasevich, de oude verdediger uit Rusland

Wedstrijd van toen

Het is te hopen voor Engeland dat het vandaag beter zal gaan dan 16 jaar geleden. De Engelsen hadden Portugal eerder al laten terugkomen van een 2-0 voorsprong, maar tegen Duitsland pakten ze hun eerste punten door een 1-0 overwinning. Een gelijkspel tegen Roemenië, die pas 1 punt hadden, volstond dus. Het ging echter al snel lelijk mis. Christian Chivu van Ajax zette de Roemenen op voorsprong en dat was ook niet onverdiend. Engeland kwam nog voor de rust weer op voorsprong via een penalty van Alan Shearer en Michael Owen. Toch trokken de Roemenen aan het langste eind. Zwak uitverdedigen van keeper Nigel Martyn gaf Munteanu de kans op de 2-2 en in de laatste minuten kregen de Roemenen een penalty door een fout van Phil Neville. Ganea faalde niet en zo won Roemenië met 2-3 en konden de Engelsen samen met de Duitsers naar huis.