De PvdA en de woonquote

Vanmorgen werd bekend dat de werkgroep Volkshuisvesting van de PvdA de woonquote aanbeveelt. Door dit systeem, waarbij je een maximaal gedeelte van je inkomen mag ‘verhuren’ kan iedereen betaalbaar wonen en de huurtoeslag worden afgebouwd volgens de werkgroep.

In de praktijk gaat dat er dus op neerkomen dat mensen met een hoger inkomen en geen of maar één kind, de grote ruime eengezinswoningen mogen betrekken, en dat mensen met een uitkering en meerdere kinderen op een tweekamerflatje driehoog achter worden weggestopt. Mensen met een uitkering mogen ook geen woning kopen, dus die zijn verdoemd tot eeuwig huren van een woning waar ze niet willen wonen; maar verhuizen kan niet, want woonquote.

Mensen die niet kunnen wonen waar ze willen, of die gedwongen te klein wonen, zijn ongelukkig(er), bezoeken vaker een (huis)arts wegens depressies en zijn per saldo een grote kostenpost voor de zorgverzekeraars. Met het plan van de PvdA worden mensen met een laag inkomen dus niet alleen in een te kleine woning weggestopt, maar ook nog eens richting een te duur zorgtraject gestuurd.  

Ik vroeg het me al eerder af: waarom kunnen mensen met een uitkering eigenlijk geen woning kopen? De hypotheeklasten zijn vaak veel en veel lager dan de maandelijkse kosten van een huurwoning. Als er één inkomen gegarandeerd is, is dat wel een uitkering. Waarom voeren ze geen rijks-hypotheek in, zodat mensen met een lager inkomen ook kunnen verhuizen naar een grotere woning, waar het waarschijnlijker is dat ze er voor lange tijd zullen wonen? Op die manier neemt de vraag naar sociale huurwoningen af en komt er een beetje ademruimte op de woningmarkt.

Neemt overigens niet weg dat er ook gewoon fors bijgebouwd moet worden, want er zijn gewoon veel te weinig huizen voor de inwoners van Nederland en de vluchtelingen.                                   

Dit is een opiniestuk en vertegenwoordigt de mening van de schrijver. Het staat u vrij om het met mij eens te zijn of stelling tegen mij te nemen. Vragen of andere opmerkingen over deze manier van berichtgeving kunnen in het feedbackforum gesteld worden.