Nederlandse Wikipedia viert 15e verjaardag

De Nederlandstalige versie van online-encyclopedie Wikipedia bestaat zondag vijftien jaar. Deze werd ruim vijf maanden na de Engelstalige versie, die begin 2001 van start ging, opgezet. Het was destijds de derde taal buiten het Engels die een eigen Wikipedia-kreeg. Alleen Duits en Zweeds gingen ons voor.

Het eerste artikel was dat voor het begrip definitie. Inmiddels zijn er 1,86 miljoen artikelen, en iedere dag komen er daar 146 bij. Die worden ieder uur bijna 95.000 keer bezocht en Wikipedia is voor veel mensen een onmisbare informatiebron. Slechts tien talen worden vaker bezocht, maar die talen hebben zonder uitzondering meer sprekers.

De bezoekers zien al geruime tijd een banner boven de artikelen waarin om een financiële bijdrage wordt gevraagd. Al het geld dat daarmee binnenkomt, komt bij de Wikimedia Foundation in San Francisco terecht. Jaarlijks gaat het om meer dan 70 miljoen dollar, laat directeur Sandra Rientjes van Wikimedia Nederland weten. Hoeveel daarvan uit Nederland komt, is onbekend. Het bedrag is nog nooit uitgesplitst.

Qua aantal artikelen is Nederlands de vijfde taal van Wikipedia. Engels, Duits, Zweeds en Cebuano zijn groter. Cebuano is een taal die op de Filipijnen wordt gesproken. Een Zweedse software-ontwikkelaar met een Filipijnse echtgenote ontwikkelde een tool die automatisch artikelen aan kan maken. Hij wil van iedere diersoort een Wikipedia-artikel hebben in het Cebuano. De kleinste Wikipedia-versie is overigens die in de Indiaanse Cree-taal met 258 artikelen.

Nederlandse Wikipedia viert 15e verjaardag
Nederlandse Wikipedia viert 15e verjaardag (Foto: BuzzT)