FC Twente blijft in Eredivisie

FC Twente blijft toch in de Eredivisie, zo heeft de beroepscommissie van de KNVB besloten. De Tukkers werden eerder nog door de licentiecommissie van de voetbalbond verwezen nadat hun licentie werd ingetrokken. De boete van 181.000 euro blijft wel overeind.

De uitspraak van de beroepscommissie is verrassend, omdat FC Twente eerder bij de rechter nog bakzeil haalde. Na die uitspraak klopten de eerste schuldeisers al aan in Enschede, omdat zij vreesden dat bij degradatie naar de Jupiler League ze hun geld niet meer terug zouden krijgen. Onno Jacobs, interim-directeur bij Twente, sprak zijn vertrouwen uit in de beroepscommissie die de Tukkers nu spaart.

Belangrijkste reden die de beroepscommissie voor haar besluit aanvoert is de 'schoon-schipverklaring' die FC Twente in mei aan de licentiecommissie vertrekt heeft. Dit was in december 2015 voor de licentiecommissie een belangrijke voorwaarde om Twente haar licentie te laten behouden. De Tukkers stelden in hun verklaring dat alle misstanden uit het verleden bekend zijn gemaakt aan de licentiecommissie.

Die bekendmakingen volgden tussen december en april van dit jaar toen er meermalen lijken uit de kast kwamen. De licentiecommissie had volgens de beroepscommissie echter het vertrouwen gewekt dat als Twente schoon schip zou maken de licentie behouden kon worden. Dat deed de club in de ogen van de beroepscommissie die naar aanleiding van de lijken uit de kast wel vier overtredingen constateerde. Samen levert dat een boete van 181.000 euro op.

Het nieuws over FC Twente betekent dat De Graafschap alsnog degradeert naar de Jupiler League. De Superboeren verloren onlangs de play-offs van de Go Ahead Eagles en hielden vanwege de zaak rond Twente nog hoop op een langer verblijf op het hoogste niveau. Deze hoop blijkt nu ijdel te zijn. Beroep tegen de uitspraak van de beroepscommissie is niet mogelijk.