Fabrikant Amfexa mag zijn gang gaan

Minister Schippers heeft besloten om niet op te treden tegen de fabrikant van het middel Amfexa. Volgens de minister is er  voldoende ruimte om te spelen met andere sterktes dan de 5mg Amfexa, mits goed genoeg wordt onderbouwd waarom de patiënt een andere dosering nodig heeft. Over de eigen bijdrage voor het middel Amfexa zegt Schippers het volgende: “Voor een prijsverlaging om de bijbetaling van de sterkte van 5 mg teniet te doen of te verkleinen is in mijn ogen de fabrikant aan zet.

Verder blijkt uit haar brief aan de Tweede Kamer (hier te downloaden, pdf) dat een andere firma onlangs ook een registratie heeft verkregen voor het bereiden van dexamfetamine. Deze tweede houder van het geregistreerde medicijn zou de prijsconcurrentie in de hand moeten werken, wat weer voor prijsverlagingen zou moeten zorgen. De praktijk zal moeten uitwijzen of deze theorie klopt.

Vooralsnog zijn de initiatiefnemers van de website dexamfetamine.nl woedend over de gewijzigde houding van minister Schippers en beraden ze zich op verdere stappen en sluiten een bodemprocedure ook niet uit. Ook roepen zij nogmaals op om de petitie te blijven tekenen.