'Die politicus moet dood'

Het kan niemand ontgaan zijn: de politieke moord in Engeland vandaag. Een Britse parlementariër die koel afgeslacht werd. Om het vrije woord te bestrijden is de arme vrouw afgeschoten en neergestoken door een gek, alleen omdat de dader het niet met haar eens was. 

De feiten zijn allemaal nog niet helemaal duidelijk, maar het lijkt erop dat Jo Cox, een Brits parlementslid, neergeschoten is omdat ze het waagde te doen wat zij goed achtte. Jo Cox was een, niet eens heel fanatieke, voorstander van de aansluiting bij Europa en voerde dan ook campagne in de aanloop naar het referendum over het #BrExit. De man, bij de daad de naam van zijn extreemrechtse organisatie schreeuwend, kon dat blijkbaar niet goed verkroppen en vond dat wel een goede reden om de vrouw overhoop te knallen.

Of het echt zo gebeurd is, of als er meer feiten bekend zijn blijkt dat het toch een andere reden gehad heeft, de volgende boodschap blijft staan. Voor niemand is het immers ondenkbaar of zelfs verrassend dat zo iets zou kunnen gebeuren.

In wat voor samenleving zijn we beland dat dit voor mensen acceptabel is? IS is al verschrikkelijk, maar dat zijn lieden die ik, waarschijnlijk uit een soort naïviteit, buiten onze samenleving beschouw. Dat zijn mensen die de Westerse samenleving zien als iets om omver te werpen en daarom toch anders dan dit soort gekken, die menen dit te doen om hun samenleving te beschermen. 

Hopelijk is het overgrote merendeel het met mij eens dat iemand op deze wijze de mond snoeren, gewoonweg afslachten, omdat ze toevallig iets anders denkt, volstrekt mongoloïde is. Op dit punt zou ik de geduldige lezer die tot dit punt gekomen is, toch een spiegel voor willen houden. Hoe vaak valt hier op FOK! niet te lezen dat een politicus een landverrader is of dat die politicus opgeknoopt zou moeten worden? Hoe vaak wordt op FOK! een Pechtold wel niet weggezet als iemand die de doodstraf verdient, alleen omdat hij pro-Europa is? 

Elke keer als je zo iets zegt, werk je dit soort gekken in de hand. Laten we met zijn allen de menselijkheid weer terugbrengen, en met én over elkaar kunnen praten zonder politieke tegenstanders dood te willen of levenslang in de cel te willen gooien, omdat ze toevallig een andere mening toegedaan zijn. Of het nu een 'policor' of een 'PVV-tokkie' is in jouw ogen, laten we elkaar met argumenten in plaats van geweld bestrijden.

Dit bericht was een opiniestuk, een nieuw probeersel op de site. Voel je vrij het volkomen eens of oneens te zijn met deze opinie in de reacties. Vragen of opmerkingen over deze vorm van berichtgeving mag in het feedbackforum.